"Най-добре и най-щастлив ще е министър Москов, както и аз, ако имаме 0% събираемост от този данък. Това, с което българите и българчетата се хранят и пият, да е абсолютно безвредно. Това ни е целта на това занятие",  каза Бойко Борисов пред журналисти.

Той подчерта, че здравният министър има пълната му подкрепа и добави, че целта не е да събират пари от данъци. Ние не случайно имаме най-ниските данъци в ЕС, подчерта за пореден път премиерът.

Борисов каза още, че статистиката отчита изключителен брой онкоболни в България.

"Когато си задавахме въпрос с министъра какво води до това - започваме с некачественото и най-вече с неправилното хранене на българина - вредните храни, вредните навици, които за съжаление още от деца се налагат в бита.
Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият и като минат 40-50 години, започват масово да се разболяват", коментира той.

По думите му именно заради това решили с Москов и спортния министър да тръгнат от причината за такава висока заболеваемост.

"Единственото му казах (на Москов - б.р.) - хубаво да огледат проектозакона с министър Красен Кралев. Действително трябва да се подреди добре“, уточни по-рано пред Нова телевизия Борисов.

Самият Петър Москов увери, че сериозен процент от приходите от данъка за общественото хранене ще отидат за формулиране на начина, по които се хранят децата в училище.

Според него след въвеждането на този данък и приходите от него, родителите няма да има нужда от дават (примерно) по 2.50 лв. на ден за хранене на децата им, а тези средства ще се отпускат през делегираните бюджети за училищата.

"Целта е да има ясно разпределение на приходите от този данък. Както каза премиерът, ние ще сме щастливи, ако приходите от този данък са 0, защото това ще значи, че нашият модел и навик на хранене е променен, а индустрията ще е реформулирала своите рецепти, за да падне количеството вредни съставки“, заяви министърът на здравеопазването.

Във вторник Москов и Кралев обявиха новия данък и обясниха, че той няма да се налага върху нито един вид основни храни - хляб, млечни и месни продукти, плодове, зеленчуци и т.н. Данъкът върху вредните храни ще е от 3 до 78%, като имитиращите сирене и кашкавал продукти, които съдържат хидрогенирани растителни мазнини (трансмазнини), ще бъдат обложени с най-високата данъчна ставка.

Напълно споделям идеята, че трябва да мотивираме и възпитаваме у младите хора навици за здравословно хранене", каза днес и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя  отбеляза, че в редица страни функционират модели за налагане на диференцирана ДДС ставка на различните храни и продукти.

"Веднага мога да посоча, че енергийната напитка трябва да има съответен данък, защото не може да бъде употребявана в големи количества. Всичко останало трябва да бъде внимателно анализирано, понеже говорим за данък, който се плаща от потребителите", уточни обаче тя.

Вчера стана ясно, че министрите Ивайло Калфин и Владислав Горанов не са запознати с данъка за вредните храни.

АНКЕТА: Одобрявате ли въвеждането на данъка?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За въвеждането на данък "вредни храни"