Това са бившият директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово, и Тихомир Вълчев - бивш служител.

Емил Иванов и Пламен Ангелов, които досега също бяха в ареста, излизат на свобода.

Според съда има обосновано предположение за авторство, а тримата задържани са били част от група, която е действала като пирамида, на върха на която е бил Цветанов. Освен това съдът смята, че тримата могат да извършат ново престъпление и да повлияят на свидетелите.

Решението на Специализирания апелативен съд е окончателно, съобщи БНР.

Групата, начело на която е Цветанов, работела "многофункционално". Събирали пари от фирми - т.нар такса "спокойствие". Манипулирали изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари.

Според прокуратурата групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30 март тази година. Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини, е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв., а от дома на неговия тъст в Долни Дъбник са 401 900 лв., а от останалите обвиняеми – 220 000 лв.

Пред разследващите Цветанов обяснил, че парите са събрани от спестявания. Официално заплатата на Цветелин Цветанов е 2138 лева.

По време на мярката за неотклонение стана ясно, че срещу него е свидетелствал шофьорът му, който обясни, че Цветанов го е изпращал в различни офиси в страната, откъдето да събира пари и да ги носи в кабинета му. Срещу това получавал малки суми.

На Цветелин Цветанов е било повдигнато още едно обвинение - за подкуп.