Това стана ясно днес след като беше отворен плика в който Бойчев още на 16 октомври е написал, че “Заубермахер-България“ печели конкурса, предаде БГНЕС.
Преди месец червените общински съветници обявиха, че победителят в конкурса е предизвестен и обещаха, че ще отворят тяхното предположение след като от Столична община официално обявят класирането. Тогава пликът с предполагаемия победител беше запечатан с червен восък и сложен в запечатана кутия, която се съхраняваше при нотариуса. Вчера стана ясно, че конкурсът е спечелила австрийската фирма “Заубермахер“ и през следващите 7 години ще чисти районите “Младост“, “Люлин“, “Овча купел“, “Витоша“ и част от “Триадица“ (виж линка). Днес Жельо Бойчев и Гергана Алексова отвориха плика и така показаха, че предположението им е било вярно.
“Много кметове се смениха в София, но подхода и начина на управление е един и същ. Публичните ресурси се раздават на близки до управляващите в София фирми“, заяви Бойчев. Според него всички обществени процедури, провеждани от администрацията на общината са опорочени и предварително са изверстни победителите. Общинският съветник Гергана Алексова попита чрез медиите кмета Бойко Борисов дали и в сектор “Чистота“ ще действа по същия начин, както в сектора “Транспорт“.
Червените общинари обаче отказаха да съобщят кой е източникът им на информацията за победителя. Същевременно те обясниха, че няма да сезират компетентните органи, а ще очакват въпросните органи да се самосезират. Желю Бойчев съобщи още, че от БСП ще поискат от председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов свикване на председателския съвет, където да бъде обсъден въпроса със собствеността на Общинска банка.