Китайският премиер е поискал прагматизъм в отношенията, гъвкавост по отношение на инвестициите и равнопоставеност на фирмите.

Орешарски е отбелязал по-високите темпове на сътрудничество между двете страни, но според него те не са задоволителни. Стремежът е сътрудничеството да се засили и като стокообмен, и като китайски инвестиции, цитира го БТА.

"Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България, като се акцентира върху железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства", каза още Орешарски след срещата си на брега на Жълто море, където е и премиерската резиденция.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети страната ни, когато ще се честват 65 г. от признаването на Китай от България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

Българският премиер обяви, че ще се напише специална стратегия как да се привлекат повече китайски туристи у нас.
 
"В стратегията ще влизат главно исторически туризъм, СПА, включително съседство с Турция, която е желана дестинация за китайците и стартираме с посещението на нашите представители в Китай след три седмици", уточни вицепремиерът Даниела Бобева, която също е в Китай.
 
Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България.
 
Бобева съобщи още, че се организира бизнес делегация, която да дойде до края на годината в България и да прегледа проект по проект заявения интерес. Страната ни се интересува от опита в управлението на държавните компании.

Китайската страна проявява интерес към селскостопанската ни продукция, обяви пък министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от "Стандарт". 
Той уточни, че вече изнасяме царевица, а се водят разговори и за експорт на гранули концентрирана люцерна, която е високоефективен фураж.

Китайците искали и наше месо – агнешко, конско и телешко, както и българско сухо мляко. Китайският пазар е необятен и не бихме могли да доставим необходимите количества, но въпреки това те се интересуват, обясни Греков.

За България Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни, че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар. 

Пламен Орешарски е на работно посещение в Китайската народна република до 12 септември. Той участва и в най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия в рамките на Световния икономически форум. Орешарски е един от шестимата министър-председатели, които участват на "Годишната среща на новите шампиони", известна още като "Летният Давос".