Това написа във фейсбук страницата си Владимир Каролев по повод новите събития от тази сутрин, от които стана ясно, че държавата има готовност, воля и пари за участие в сделката за ЧЕЗ и иска контролен дял.

"Да се готвим данъкоплатците... И честито на партийните другари, които ще се уредят по бордовете на купените от ЧЕЗ фирми. И ко? Решила Гинка и хората зад нея да дадат 320 мил евро за фирмите на ЧЕЗ в България и вместо те да платят - сметката на гърба на данъкоплатците. И защо 320 мил евро? А не 220? Или 120? През нощта ГЕРБ направиха оценка на фирмите на ЧЕЗ ли? Или се довериха на експертизата на Гинка?", задава поредица от логични въпроси Каролев. 

Дир.бг припомня, че скандалът все повече се разраства. Театърът на изненадата от страна на правителството, че Гинка Върбакова купува ЧЕЗ, не "мина" този път. И подадената оставка от страна на енергийния министър Теменужка Петкова не тушира скандалната сделка. Политолози направиха прогнози, че при сделка във варианта "Гинка" правителството ще падне. България успя да взриви не само родните, но и чешките медии.

Само преди няколко дни Борисов заяви: "Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и "Енерго-про"? Защо да не вземем и "Лукойл Нефтохим", попита Борисов. По думите му Западът не работи по този модел и "ние като проевропейска държава трябва да следваме техния пример". Сега премиерът се врътна на 180° - моли чешкия премиер Бабиш, който нанесе няколко крушета за лъжи, да съдейства, та да реализираме идеята за одържавяването на ЧЕЗ.

Сега ще очакваме с трепет посещението на Гинка в Чехия, за да преговаря от името на България, решенията на парламентарните комисии и проверките на НАП, КФН и т.н...

АНКЕТА: Трябва ли държавата да има дял в ЧЕЗ?