"Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно", каза още той пред Нова телевизия.

"Това говорене ми напомня за едни мрачни изявления от "Работническо дело" - че Турция е враг, че се намесва във вътрешните работи на България, че е заплаха за националната сигурност, обединиха се в един хор за твърдения напълно манипулативни и политическото ръковоство трябва да спре тази лудост, не е добре да се напада вашият приятел, съсед", категоричен бе Гьокче.

По думите му това не е конструктивно, не е градивно, положително и полезно и не улеснява двустранните ни отношения. Имаме история от стотици години, имаме и бъдеще заедно”, подчерта дипломатът.

Той не пожела да коментира изказването на президента Румен Радев, че Турция не е демократична държава с думите, че не е работа на един посланик да прави политически изказвания.

„Най-големият брой на гласове от българските граждани в чужбина наистина идва от Турция. Бройката на секциите обаче се ограничава съзнателно, за да накарат на сила тези хора да отидат да гласуват в друга държава. Смятате ли, че това е модерен начин да се решат тези въпроси?”, попита Гьокчe.

Той бе помолен да коментира и провелия се в Турция референдум, след който цялата власт да отиде в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

„Мисля, че той беше успешен и не съм съгласен с критиките, че не беше проведен честно. В Турция имаше повече от 175 000 секционни комисии. Имаше над милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички политически партии. Около ¾ о тях бяха от опозиционните партии, което е огромен брой”, коментира Гьокче.

Посланикът добави, че лично той не вижда никакъв проблем.

"Посетих една такава секционна комисия и видях около 15 души от всички политически партии и независими наблюдатели, които носят основната отговорност да контролират и наблюдават всичко”, подчерта Гьокчe.

„Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Да наречеш един демократично избран лидер диктатор и арогантен е абсолютна глупост”, заяви Сюлейман Гьокчe.

На въпрос дали думата султанат по отношение на Турция е коректна, посланикът заяви, че не се дразни на това определение.

Запитан дали ще бъде върнато смъртното наказание в Турция той отговори, че има политически аспекти, които не иска да коментира. Гьокчe обаче зададе въпроса защо това интересува България.

По повод заплахата на Анкара към Европа да пусне мигрантите, които са на нейна територия, дипломатът заяви, че в България има толкова малко бежанци именно, защото Турция е добър съсед и дава 25 млрд. долара годишно, за да останат те там.