"Ние вярваме, че България и Румъния са квалифицирани да се присъединят към Шенгенското пространство. Сега трябва да се вземе единодушно решение от държавите-членки на ЕС", заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Участници в Шенгенското споразумение в момента са 22 от 28-те страни от ЕС. Великобритания, Ирландия и Кипър не са в Шенген, а Румъния, България и Хърватия са на път да се присъединят към общността.

Европейските лидери многократно са заявявали, че съществуването на Шенгенското пространство е под сериозна заплаха заради кризата с миграцията, с която се сблъсква ЕС и която принуди редица страни да въведат временен граничен контрол.

Премиерът Бойко Борисов посочи по-рано днес, че България е изключително стриктна в спазването на шенгенските правила.

В коментар докъде е стигнало строителството на оградата с Турция, той каза: "За разлика от моя изключително добър приятел Виктор Орбан, аз за огради не говоря. Ние огради не правим, а съоръжения, които да помогнат на армията и граничарите да влизат само от официалните КПП-та, така както е по Шенген."