„Аз съм убеден, че по време на европредседателството с Румъния трябва да бъдем обединени от общи каузи от взаимен интерес и да фокусираме повече внимание в региона на Югоизточна Европа“, каза Цветан Цветанов в отговор на журналистически въпрос относно предвиденото за вторник съвместно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народно събрание и Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на депутатите на парламента на Румъния.

В контекста на предстоящото председателство на ЕС от България през първите шест месеца на 2018 година - мястото за срещата е определено в Русе, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Цветанов посочи, че Румъния и България, заедно със страните от Западните Балкани, активно участват в Залцбургския процес.

„В този смисъл, за мен е изключително удоволствие, че ще можем да говорим и за Западните Балкани с колегите от Румъния“, добави той.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че през март месец България ще бъде домакин на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, като на това заседание ще бъдат приети процедурните правила за работата на групата.

По думите му основен акцент ще бъде приемането на т. нар. Синя карта, която ще даде възможност на граждани извън ЕС да идват в страната, да работят и да се запълни вакуумът, който има в момента за висококвалифицирани специалисти.

Цветан Цветанов обяви, че ще запознае колегите си с парламентарното измерение на българското председателство на ЕС, защото на 18 и 19 март в България ще има присъствие на всички депутати от държавите-членки от комисиите по сигурност и обществен ред, както и на евродепутати от Комисията „ЛИБЕ“, директора на „Европол“.