Гръцкият кандидат отговори на въпрос на българския евродепутат от групата на социалистите Илияна Йотова дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни, предаде БТА.

Днес в Европарламента продължават изслушванията на кандидатите на новия председател Жан-Клод Юнкер за еврокомисари. Препитани ще бъдат и тримата от тях, срещу които има най-много критики.

Аврамопулос увери, че познава проблема с Шенген, защото двете страни са съседни на Гърция и побърза да уточни, че има ангажимент за скорошното им присъединяване въпреки, че въпросът не попада в конкретните му правомощия.

Според гръцкия кандидат Шенген е едно от най-големите постижения на съвременното поколение европейци. Той се обяви за пълна забрана за повторно затваряне на границите и ограничение на свободното предвижване на хората. Категоричното му мнение бе, че тези сили които пречат на Шенген, "слагат прът в колелета на европейската демокрация".

За първи път в следващия колегиум на ЕК ще има специален ресор, отговарящ за въпросите на миграцията и вътрешната сигурност, тъй като Европа е изправена пред нови предизвикателства - бежански потоци, хора, търсещи закрила и убежище, терористични заплахи и т. нар. чуждестранни бойци, опасностите от радикализация в световен мащаб.

Критикуваните кандидати


Трима от най-критикуваните кандидати за бъдещи еврокомисари ще застанат днес на изпит  - Джонатан Хил (Великобритания), Мигел Канете (Испания) и Тибор Наврачич (Унгария). Срещу всеки от тях досега бяха изразени сериозни съмнения, че са в състояние да упражняват отговорностите си.

За Хил, предложен за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, вече бе посочено, че има солидна биография на лобист, свързан с Лондонското сити, затова не изглежда правилният човек за дадената длъжност.

Канете, номиниран за еврокомисар по енергетиката и климата, търпи критика заради това, че като министър е възпрепятствал развитието на възобновяемата енергия. В допълнение той е имал дялове в дружество за добив на изкопаеми горива, които е продал.

Наврачич, кандидат за еврокомисар по образованието, културата, младежта и гражданството, е упрекван, че е бил "мозъкът" зад изготвянето на законодателството, ограничило свободата на медиите в Унгария.

Утре ще бъде изслушана и Кристалина Георгиева, която бе номинирана за комисар по бюджета и човешките ресурси и зам.-председател на ЕК.