Преди няколко дни от левицата отправиха публично въпроси към главния прокурор дали Найденов е разследван за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп.

Вчера от Софийската градска прокуратура обявиха, че няма образувано досъдебно производство срещу него, но уточниха, че от 2009 г. се води следствено дело по факти, идентични с изнесените от левицата. Нямало обаче информация за "заплахи от висш политик" към прокурор по делото.

Днес Явор Гечев съобщи, че става дума за определянето на победителите при обществените поръчки на Държавен фонд "Земеделие". Социалистът поясни, че за това има свидетелски показания, дадени от бившия зам.-шеф на ДФЗ Светослав Симеонов. Той разказвал как лично министър Найденов и заместничката му Светлана Боянова са упражнили натиск върху него за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства, предаде БГНЕС. 

"Това се нарича злоупотреба с власт, злоупотреба с европейски фондове. Очевидно става дума за тежка корупция, която е въведена като стандарт в работата на Министерството на земеделието. Било е практика на министъра да се обажда и в персонални разговори с ДФЗ да се определят фирми - победителки в уж независими конкурси", каза още Гечев.
 
Той раздаде на медиите документи, уличаващи Найденов и Боянова, с които от прокуратурата вече разполагали.
В писмо от 25.06.2010 г. Симеонов пише до Илиева: "Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на консултантски фирми, като голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата. Такъв е случаят с фирма "Аякс 95", за която са констатирани нередности от ДФЗ, но с изрично писмо от МЗХ ни беше указано одобрение. За случая съм уведомил ВКП, тъй като по проекта имаше разследване и от ОЛАФ".

По време на проверката било установено, че проектът е одобрен неправомерно. Въпреки изричното изискване на ЕК, Боянова забранила отхвърлянето на тези проекти, без какъвто и да било мотив. Голяма част от тях били изготвени от фирми, които имат връзка с членовете на "Асоциацията на земеделските производители" в периода, до който Боянова е била неин изпълнителен директор.

"Затова молим г-н Цацаров да направи пълна проверка, питаме има ли сменени прокурори и каква е причината, защо няма повдигане на обвинение. Има и други дела, които уличават Найденов и неговия екип в закононарушения. Има три дела в прокуратурата, които умишлено са спирани с протекцията на високопоставени партийни лидери и магистрати", добави Гечев.

Той заяви още, че от БСП имат опасения, че Бойко Борисов е знаел и пряко е прикривал тази дейност. 
"Истината е, че Найденов като министър е бил с протекциите, включително и на Борисов, който по незнайни причини в момента се крие и мълчи", каза Гечев.

Той подчерта, че от партията няма да клеветят собствената си държава пред ЕК, но искат да знаят корупционните схеми в това министерство и ролята на бившия премиер в тях.
"Оставяме срок на главния прокурор да провери има ли данни за повдигане на обвинения към Мирослав Найденов", категоричен бе Явор Гечев.

По неофициална информация на в. "Капитал" разследването от 2009 г. е за поръчка за закупуване на храни за бедни. Тя е трябвало да бъде възложена на фирма "ЧЕХ - ЙОСИФ НОВОСАД" ООД, а стойността й от 17 млн. е била силно завишена. Сигналът бил подаден от Калина Илиева.
На прокурора пък било предадено "да не се занимава", за да не му се случи нещо. Самият Найденов пък бил предупреден, че е обект на подслушване и е изхвърлил телефоните си.  

"Днешните данни, изнесени от БСП, са трета серия на тази сапунка. Какво стана ясно – че вече Калина Илиева е в редиците на БСП. Същото, което тя преди около 2 години носеше при РЗС, при СДС, които също го коментираха, в момента БСП са го извадили. Както се изразяват хората, подгряват една отдавна поизстинала манджа”, коментира самият Мирослав Найденов, който още вчера заяви, че няма от какво да се притеснява и че само марсианците не го били разследвали още.