Проверката е била разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по повод изнесената информация на пресконференция на БСП на 18 март т.г.
Тогава ръководството на левицата отправи въпроси към главния прокурор относно наличието на досъдебно производство, образувано след сигнал на ДАНС по повод дейността на Мирослав Найденов като министър на земеделието и храните.
БСП попитаха прокуратурата дали разследва ексминистъра за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп.

Въпреки че е установено, че няма образувано досъдебно производство срещу Найденов, има факти, идентични с изнесените на пресконференцията на левицата, които са предмет на следствено дело №29-П/2009 г. То е образувано на 9.11.2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.321, ал.6 от Наказателния кодекс (Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от 3 години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до 6 години - бел.ред).

Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор.

До Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. За изясняването на тези обстоятелства се извършва проверка в отдел "Инспекторат" във ВКП.

Прокуратурата ще информира своевременно за резултатите от проверките и за разследването по досъдебното производство.

"Само „марсианците” не са ме разследвали още. Преди оставката бяха ОЛАФ, а сега ДАНС", коментира самият Мирослав Найденов пред журналисти в Пловдив.
"Удовлетворен съм от уточнението, което направи СГП, за да се разсеят спекулациите. Надявам се всички сигнали по повод различни инстанции да бъдат проверявани своевременно и с това да не се дава повод за спекулации. БСП започна предизборната си кампания, от тук нататък ще чуваме от тях какви ли не небивалици”, каза още той пред "Фокус".
Найденов изтъкна, че очевидно главният прокурор показва ангажираността на прокуратурата, когато има заявен обществен интерес.

На въпрос дали има притеснения относно образуваното следствено дело срещу неизвестен извършител, Найденов отговори: „Нямам абсолютно никакви притеснения. Близо 4 години управлявах едно от най-големите министерства. Това сигурно не е единственият сигнал, сигурно има доста сигнали, нека всеки сигнал да бъде проверен. Които и да са обект на проверка по тази преписка, ще бъде добре и за тях тя да приключи, в противен случай от опозицията чули-недочули започват да правят спекулации и да ги използват с предизборна цел”.

На прокурора, наблюдаващ разследването, е било предадено "да не се занимава" за да не му се случи нещо, съобщи обаче в. "Капитал", като се позова на високопоставен източник. Във връзка с тези заплахи на магистрата е било предложено да му бъде назначена охрана, но той е отказал. Източникът коментира още, че в един момент Найденов е бил предупреден, че е обект на подслушване и е изхвърлил телефоните си.
По неофициална информация разследването е за поръчка, свързана със закупуването на храни за бедни. Тя е трябвало да бъде възложена на фирма "ЧЕХ - ЙОСИФ НОВОСАД" ООД, а стойността й от 17 млн. е била силно завишена. Проверявано е и възстановяването на ДДС по тази поръчка.