"Правим го със съзнанието, че хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Ревизия на кабинета "Борисов" е необходима и спешна", заяви Станишев. По думите му без това няма да спре схемата за разграбване на страната и за обедняване на хората, предаде БТА.

"След като става ясно, че служебният кабинет няма такава политическа воля, ние се нагърбваме с тази задача", добави лидерът на левицата по повод позицията на премиера Марин Райков, че няма да прави целенасочена ревизия на управлението на предшественика си. Той само декларира, че ако бъдат открити нарушения, ще бъде взето отношение.

Станишев припомни, че миналата седмица депутати от БСП предадоха на главния прокурор над 20 сигнала за злоупотреби и корупция на кабинета "Борисов".
"На този етап не бихме искали да изнасяме тази информация до ЕС. Една европейска държава просто не може да бъде опоскана до такава степен, ако управляващите са спазвали законите", коментира бившият премиер.

Той изтъкна още, че цените на храните са скочили с близо 40%, някои лекарства - до 500%, а сметките за ток по време на управлението на Борисов са поскъпнали с 60 на сто.

От младежката организация на БСП пък отправиха няколко въпроса към главния прокурор относно досъдебно производство срещу Мирослав Найденов като министър на земеделието. От левицата смятат, че прокуратурата може да отговори в рамките на седмица.

"Има ли в Софийска градска прокуратура досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Найденов", попита председателят на младите социалисти Явор Гечев.
"Вярно ли е, че в се работи по следните три основни направление:
1 - организирана престъпна група за търговия с влияние;
2 - оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС;
3 - предлагане на подкуп", добави той.

Гечев попита още не насочва ли сигналът на ДАНС към корупционни практики в МЗХ, включително в ДФ "Зeмеделие". И още - има ли длъжностни лица, дали показания, с които уличават пряко Найденов, има ли защитени свидетели и използвани ли са СРС, с които да се документират факти за техните срещи с Найденов, давани ли са показания пред съдия, включително и за предлагане на подкуп от Найденов към длъжностно лице?

Гечев постави и въпроса има ли депозиран сигнал към главния прокурор от наблюдаващия прокурор по делото за отправена заплаха от висш политик във връзка със същото досъдебно производство.

През февруари в. "Сега" съобщи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва Найденов за злоупотреба с евросредства. Проверката била по повод предоставените през 2012 г. близо 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация във форуми в продължение на година.
Самият Найденов заяви тогава, че статията е поръчкова и я определи като инсинуация, а от МВР уточниха, че категорично няма разследване срещу него, а само се прави проверка на обществена поръчка на земеделското министерство.

Всеки сигнал трябва да бъде проверяван и нямам притеснение да бъда проверяван, коментира днес Мирослав Найденов пред "Фокус".
„Това е част от предизборната кампания и риторика на БСП. Това, което мога да заявя, е че не съм информиран по никакъв начин за разследване или проверка по темите, които те споменават. Не съм привличан нито в качеството си на свидетел, нито на обвиняем”, заяви още той, като подчерта, че си е вършил съвестно и законно работата и съвестта му е чиста. Останалото го оставял на преценката на хората след 2 месеца на изборите.

„Използвам случая да припомня, че имаше повдигнати обвинения срещу член на правителството на ГЕРБ – това е бившият министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Много се изговори тогава. Когато обаче това обвинение приключи с оправдателна присъда, никой не каза нищо. Разликата е, че доста от министрите на БСП и в момента са с повдигнати обвинения, но няма крайно решение. Когато има нещо срещу някой от нас, то се проверява, без абсолютно никакви политически чадъри”, добави Найденов.