След като близо два часа и половина депутатите спориха по седмичната програма, те започнаха обсъждане на второ четене на промени в Наказателния кодекс - точка, включена в седмичната програма по желание на ГЕРБ, съобщи БТА.

Вижте снимки от заседанието на парламента>>>

От партията на Борисов предлагат да се отмени давността на престъпленията, извършени през комунистическия режим. Промените касаят престъпленията, "извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т. нар. Възродителен процес".

Предложението обаче доведе до нов скандал. Социалистът Таско Ерменков нападна ГЕРБ, че се опитат да отклонят общественото внимание, а Красимир Велчев обвини управляващите, че са лъжци и никой не може да им има вяра.

Което пък предизвика бурната реакция на зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Александър Паунов (председател на Комунистическата партия на България). Той емоционално изброи от трибуната:

„Бойко Борисов – комунист, дете на партията на 21 години. Велчев – комунист, само че изключен. Уважаемата министърка – внучка на комунист (Лиляна Павлова - бел. ред.)”.

И доразви тезата си:

"Няма по-големи лъжци от ГЕРБ и Бойко Борисов. Той лъже, че дядо му е убит от комунистите. Борисов е най-големият комунист. Ако дядо ти е убит от комунистите, никога няма да влезеш в БКП и органите на МВР.  Цецка Цачева също е комунист. Уважаемата министърка е внучка на комунисти, внучка на партизанин от партизански отряд "Чавдар".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова направи предложение блиц-контролът с участието на премиера Пламен Орешарски да започне след окончателното приемане на текстовете от НК.

Зам.-председателят на ПГ на левицата Филип Попов обаче поиска да бъде направена поименна проверка на присъстващите депутати в зала.
След приключването й се оказа, че в залата няма достатъчно народни представители и Михаил Миков прекрати заседанието.

На 27 юни депутатите обсъждаха закона в същия стил. Тогава депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова посочи:

„Гордея се с това, че не съм била част и не съм живяла в режим, в който налагахте тоталитарни подходи, режим, който разедини нацията. Ще ви поднесем книги за репресираните, където можете да прочетете колко човешки съдби сте погубили. Четете за това как с един замах сте погубили света на българската интелигенция”.

Депутатът от Коалиция за България Атанас Зафиров отговори:
„Изкушавам се да взема тази дебела книга и да я ударя в някоя куха глава”.