Ройтерс отбелязва, че въпреки съгласието за нуждата от рекапитализация на банки (110 млрд. евро), липсва консенсус по два ключови аспекта - начините на увеличаване на мощта на спасителния фонд и редукцията на гръцкия дълг. Заседанието на финансовите министри в Европейския съюз, което трябваше да се проведе преди днешната среща бе отменено.

Разпространено вчера проектоспоразумение предлага ЕЦБ да продължи да купува облигации на закъсали членове на еврозоната, което на практика значи да ги кредитира пряко. Този проект не се ползва с подкрепа в Германия, където има опасения, че ще подкопае независимостта на ЕЦБ и способността й да контролира инфлацията. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли плана като неприемлив за Берлин, изтъква "Дейли телеграф".

В същото време има опасения, че коалиционното правителство на италианския министър-председател Силвио Берлускони може да се разпадне заради спор за мерките за икономии, за които настояват други страни от ЕС, отбелязва изданието.

Късно снощи Берлускони и Северната лига се споразумяха за поетапно увеличение на пенсионната възраст на 67 години и това обещание фигурира сред конкретните мерки, изброени в дълго 40 страници писмо с обещания на премиера, изпратено до колегите му в ЕС.

Срещите на лидерите от ЕС и еврозоната, планирани за днес вечерта, въпреки всичко ще се проведат, но решението за големия план ще остане неопределено преди завършването на техническата работа по него, пише „Индипендънт”. 17-те страни в еврозоната не са постигнали окончателно споразумение относно детайлите по посочените по-горе два елемента в плана. Това съобщиха двама европейски официални представители.

Втората среща на върха в Еврозоната - след тази на 23 октомври, трябва да реши четири основни задачи: да се стабилизира финансовото положение в Гърция, да се осигури дългосрочна устойчивост на европейските банки, да се засилят и допълнят стабилизационните механизми в еврозоната и всички държави в организацията да бъдат принудени да се справят единствено с наличните средства.

Премиерът Бойко Борисов също ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел тази вечер. Очаква се заседанието да започне около 19.00 ч. българско време.