На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите на културата и регионалното развитие и благоустройството Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, еврокомисар Кристалина Георгиева и кандидатът за кмет на ГЕРБ за София Йорданка Фандъкова. При откриването бе изпълнен българският национален химн, предаде "Фокус".

Изложбата включва тракийски съкровища от Националния исторически музей, Археологическия музей в Пловдив и историческите музей в Ловеч, Враца, Русе и Сливен. Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, „Аполоновия сервиз”, три канички от Рогозенското съкровище и златна каничка от Могиланската могила са част от експонатите на изложбата. В нея са включени и някои от предметите, открити в аристократично погребение край елховското село Златиница, както и пищни дарове, открити при погребението на владетел или парадист (съвладетел) със златната маска край сливенското село Тополчане.

Изложбата се организира от Министерство на културата и НИМ. Научен ръководител е проф. д.и.н. Валерия Фол, а ръководител на работната група е шефът на НИМ проф. д-р Божидар Димитров.

"България е и стабилна държава и най-добрата граница на Европа. България е най-добрата граница на Шенгенското пространство, охраняваме го с най-добрата техника в света. Само преди ден дадохме 150 млн. за последните френски хеликоптери", заяви Бойко Борисов, който в приветственото си слово нарече Йежи Бузек свой приятел.

Премиерът поздрави министър Вежди Рашидов за добре свършената работа с изложбата и обяви, че се надява, че всеки, който види малката част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към България. "Съкровищата нямат цена. Цената им е по-голяма от цената от кризата. В условията на криза в България са построени два музея за две години и се правят още два", изтъкна Борисов и благодари на правителствата на Швейцария и Норвегия за оказаната от тях подкрепа за разкопките в България.

Следващата година изложбата ще бъде показани в Лувъра, съобщи Рашидов.
„В Европа високо оценяват българското културно-историческо наследство. Изключително е задоволството ни, че можем да покажем тази ценности”, каза министърът. 

Самият Йежи Бузек заяви на свой ред, че е изключително горд, че в Европейския парламент днес е открита българска изложба. Той уточни, че на 3-ти март е посетил България и е видял част от експонатите, но за него е удоволствие да ги види още веднъж.
"Изложбата означава, че България винаги е била свързана с Европа. Подобна изложба е изключителен сигнал в днешно време",  добави Бузек.