Това стана ясно след заседанието при закрити врата на временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на ВВС.

Прокуратурата образува днес две досъдебни производства за полети в страната и чужбина с правителствения "Авиоотряд 28" и военни самолети за периода 2009-2013 г.

Парламентарната комисия изслуша командира на Военновъздушните сили ген. майор Константин Попов, на началника на НСО ген. Тодор Коджейков и на командира на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов.
След заседанието те отказаха изявления, предадоха БГНЕС и "Фокус".

Председателят на комисията Венцислав Лаков обясни, че станало ясно, че ВВС и НСО нямат задължението да пазят списъка на пътниците.

"Ген. Попов призна, че е имало спешни полети, без да е посочено кой е на борда, но има и други, които не са били спешни и пак не са посочвани пътниците. ВВС не могат да откажат полет, ако нямат списък на пътниците, същото е и при НСО - те са се интересували от охраняваното лице, но не и от придружаващите",
каза Лаков.

За полетите извън страната има данни за журналистите, които са придружавали официалните лица, но няма данни за бизнесмените в делегациите.

Той добави, че в комисията все още нямат пълна информация за пътниците, но събраните документи са повече от 1 м височина.

Председателят на комисията призова да се уреди законодателно най-скъпата таксиметрова авиослужба на държавата, която има годишен бюджет 7-8 млн. лв.
Общо за нерегламентирани 60 полети са похарчени над 841 000 лв., а са възстановени 167 000 лв.

По думите на Лаков, самолетът "Спартан" буквално е бил разпран от летене" по дестинации, които могат да се вземат и с кола.

Хеликоптер „Кугър” бил ползван при предизборната кампания на 28 октомври 2011 г. по маршрут Крумово – Долна Митрополия – Крумово. Полетът е продължил 1.30 часа и горивото е за 7200 лв.

"Справка в „Гугъл” показва, че тогава Бойко Борисов открива възел „Скобелева майка” в Пловдив и подкрепя Иван Тотев като кандидат за кмет на Пловдив. Бил е заедно с Лиляна Павлова. В 12.30 ч. е направил първа копка на център за интегрирани услуги за деца в Асеновград. След това е в Долна Митрополия, където дава рамо на кандидата за кмет Димитър Стойков”, обясни Лаков.

Полетите до Безмер са 16, от които 4 със „Спартан”, 12 с хеликоптер „Кугър”.

Има и полети за екзотични цели - например по дестинацията Крумово - Горна Оряховица – Паламара - Крумово, на цена над 12 000 лв., а поводът е откриване на пивоварна във Велико Търново. Друг повод е откриване на джамия и др.

„Извън работата на комисията, ще ви кажа една информация - тъкмо защото самолет „Фалкон” е на ремонт, в последните дни самолет „Спартан” е бил използван от президента за представителни нужди”, каза още Лаков.