Разследванията започват след сигналите в прокуратурата на премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов.

Първото разследване е срещу служители на Министерския съвет за това, че от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 са нарушили служебните си задължения с цел да набавят облага, съобщават от прокуратурата.
Разследват се полети в страната и чужбина с "Авиоотряд "28".

Днес след разрешение от Софийския градски съд е претърсена административната сграда на "Авиоотряд 28" на летище "София".

Иззети са документи, засягащи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети, както и документи и видеозаписи от т. нар. ВИП-пунктове на летище "София".

Това е направено от следователи от следствения отдел на Градската прокуратура и служители на Националната агенция по приходите.

Разследването на военните

Софийската военноокръжна прокуратура още на 20 май е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерството на отбраната за длъжностни престъпления.

Разследването се извършва от военни прокурори във формирования на Военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана (НСО).

В периода от август 2009 г. до март 2013 г. разследваните са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни самолети за ползване в страната и в чужбина, не за целите на Въоръжените сили.

От това са настъпили щети за около 813 000 лева, обясниха от прокуратурата.

От командването на Военновъздушните сили са иззети множество документи.
Разпитват се лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на службата.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на свидетели, за да се установят пълните данни за полетите в сигналите до прокуратурата (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т. н.).

Ангел Найденов: Не злорадствам

"Това не е новина, която ме радва, нито новина, която да ме кара да злорадствам"
, коментира министърът на отбраната, цитиран от БТА.

Той не бил намерил нито един нормативен документ, който да позволява полети с чисто протоколни цели, при които се ползват военни вертолети или самолети, за да се прелети от столицата до населено място, за да се открие някакъв обект.

"Нищо лошо, че се открива поредният обект, лошото е, че това става за сметка на въоръжените ни сили и съответно на бюджета на МО", коментира Найденов и призова да не се прехвърля отговорността на военослужещите, защото изпълнявали заповеди.

Той разказа, че се получава заявка, подписана най-често от служител в  "Протокол", следва резолюция, която препраща заявката от министъра към началника на отбраната, който я резолира за командира на ВВС.
Заявката се попълвала, много често, без данни кой е на борда или за придружаващите го, както и за целта на пътуването.
Следвала заповед за ползването на самолета и състав на екипажа.