Пред БНТ лидерът на ГЕРБ обясни, че Симеон Дянков, когото уволни като финансов министър, e направил в най-тежкото време най-доброто възможно за България, дал постна пица (сравнението му за бюджета - бел.ред.), а сега нямало да има, защото може да няма пари.

"След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство. България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали. Това искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии“,
обърна се Бойко Борисов към "колегите" от Реформаторския блок и "тези толкова симпатични хора" от "Протестна мрежа".

По думите му, ако ГЕРБ няма 121 места, връща мандата и дава на Реформаторите да правят правителство с БСП и така ще блесне истинското им лице, че са партия "присъдружна с БСП" заради лидера им в Драгалевци (Иван Костов - бел.ред).

"На Кънев искам да кажа, че в задкулисие не играя. Те или ме следят, или ме шпионират.
Реформаторите да си правят съюз с БСП и другите. Аз съм опарен от един брак и повече в брак не влизам. Реформаторите или ще започнат да се държат като нормална партия, или ще ходят да слушат драгалевския си вожд, ядоса се той.

Борисов коментира, че ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност.
Освен това няма да се съгласи да участва в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да му докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва.

Той отрече ГЕРБ да води задкулисни договорки, с която и да е партия.

"Преди няколко дена, когато на г-н Местан почина майка му, му изпратих SMS, да се знае. Съболезнования за починалата му майка, но аз така направих и със Сидеров, когато почина майка му. Така съм поздравявал и Станишев, когато му се роди син. Мисля, че това е било нормално човешко между политически сили".

Борисов: КТБ да бъде оздравена

Незабавно КТБ трябва да бъде оздравена, заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му първата "задачка" на Искров е да спаси банката.

"Защото само това, че не изплащаме 100-те хиляди евро на хората е нарушение на европейското законодателство и България ще бъде осъдена. Ние, данъкоплатците, ще плащаме за това, което се случи. Второ – фирмите не обслужват кредитите си. Банката вече действително ще потъне, дори и да е била в добро състояние", добави той.

Борисов се срещна днес с инициативен комитет от експерти за КТБ.

"С тях имаме еднаква позиция, че още днес трябва незабавно да се започнат всички процедури за оздравяване на КТБ, за да се намалят щетите както за вложителите, така и за българската икономика”, написа той във „Фейсбук”.

Приоритет

Борисов определи енергийната ефективност като първостепенна задача на ГЕРБ за енергетиката. По думите му проектът за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да стане, защото има неизвестни.

"Продукцията на единия реактор в "Козлодуй" отива в загуби по електропреносна мрежа и в сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евра или да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им падне сметката с по 30-40% . Ще урбанизираме градовете, защото като направиш саниране на един блок, му вдигаш живота с 20-30 г. На панелените блокове им свършва животът", обясни Борисов.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след предсрочните избори?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Радан Кънев