На въпрос как първи, след като ген. Румен Радев е пред кандидата на ГЕРБ, премиерът отговори, че той е издигнат от Инициативен комитет, а не е кандидат на отделна партия (БСП).

Играхме честно с наш кандидат, добави Борисов.

Заради малката разлика той призова да се изчака крайният резултат.

Мисля, че Цецка Цачева и Пламен Манушев направиха доста добра кампания. Мобилизираме се за втория тур, мисля че на втори тур имаме реален шанс да ги победим, коментира Борисов.

Въпросът за оставката той остави за отговор следващия понеделник - след втория тур.

Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори, излизаме от управление.
Една седмица ще изтърпим, категоричен е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази съжаление, че ДСБ са минали към "фронта БСП, ДПС". "Виждате 14% от РБ са гласували за Радев. Имах такива сведения, че следобеда като се видя, че губят - представянето на Трайчо Трайков е повече от слабо, са започнали да гласуват нататък, което не им прави чест. Това си е тяхна работа", каза Борисов.

По-рано от ДСБ заявиха в декларация, че "резултатите от първия тур дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм. Отговорността за тази криза е лично на премиера Борисов".

Ще търсим подкрепа от всички граждани, най-вече от тези, които нямат представители на втори тур. ДПС и БСП вече играят заедно, така че отпадат от тези, с които бихме говорили, коментира Борисов.

БСП могат да подкрепят когото си искат, това не е БСП, това е Инициативен комитет, и, въпреки всичко дори и да има Инициативен комитет по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват, да понесат цялата отговорност, коментира още премиерът.

Управлението обаче щяло да бъде стабилно, ако ГЕРБ бие на балотажа.

Каква България искаме да видим – дали България, изолирана от международната общност със спрени еврофондвое, отново с партизанщина и корупция. Неща, които познаваме от управлението на БСП тогава, когато се добере до властта. Или една България, която е уважавана, чийто глас се чува в европейските институции и която разчита на европейската солидарност, заяви Цецка Цачева, цитирана от "Фокус".

Тя изрази убеденост, че гражданите на България през тази седмица много трезво ще оценят каква е ситуацията.

С тези думи кандидат-президентът на ГЕРБ се обърна към всички български граждани, "които не желаят БСП и ДПС отново да правят експерименти с българския народ и икономика, с бъдещето на нашите деца".

Представители на ГЕРБ направиха изявления след повече от 5 часа заседание в централата на ГЕРБ.

В срещата участваха кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев, както и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Николина Ангелкова и Красен Кралев.

По-рано се разбра, че сред министрите има различни мнения дали кабинетът трябва да подаде оставка след негативния резултат на първия тур.


АНКЕТА: Очаквате ли Борисов да подаде оставка?

ОГЪН в кабинета "Борисов 2": Горанов срещу Дончев