ГЕРБ представи управленската си програма. Представителите на партията на Бойко Борисов поставиха акцент върху образованието, проблемите в което предхождат тези в пазара на труда, като се обявиха за подобряване на връзката между двете. Създаване на стратегически индустриални паркове, дигитализация в няколко сфери, завършване на ключови транспортни връзки, както и продължаване на антикорупционната реформа са сред другите приоритети за ГЕРБ.

Събитието се проведе в зала на ул. "Оборище 5" в София и бе открито от заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. "Съобразно пулса на времето и новите нужди сме се опитали да формираме нови послания спрямо документите, с които сме работили досега", заяви той. 

По думите на Дончев ключова политическа задача за ГЕРБ е да направят възможно политиките в сферата на образованието да не бъдат обект на дребнави политически спорове. "Трябва да си поставим амбициозната цел да догоним съседните ни държави, които са членки на ЕС, като Гърция и Румъния. С Гърция ни делят 1700 лева на година на глава от населението. Като общество и бизнес общност можем да си поставим подобна разумна цел - да се съревноваваме и дори да достигнем и задминем нашите приятели, които са членове на ЕС", представи Дончев амбициите на ГЕРБ-СДС. 

Той анализира и икономическото състояние на страната, като отбеляза, че БВП напоследък невинаги съвпада с това, което пише в бюджета. "Изглежда, че България се е отказала от възможността за финансиране. Ще си позволя да ви върна 15 или 20 г. назад. Годините преди влизането в ЕС основният фактор беше ниската цена на труда и ниските разходи. Исторически това, може би, е имало стойност. Благодарение на това българските предприятия се качиха на второ ниво. Да мислим за третото ниво - тези, които произвеждат скъпи неща и услуги. Това трябва да ни е целта. Имаме странен политически абсурд. Пазарът на труда е в топ 3 на темите. Ако поставяме фокус върху нещо, това трябва да е образованието", категоричен бе Томислав Дончев.

Преди да даде думата на бившия образователен министър Красимир Вълчев, Дончев призова: "Не допускайте хаос и политическо безвремие, не правете експерименти, поне не извън лабораториите". След което обяви, че приоритет №1 за ГЕРБ СДС е именно образованието.

От своя страна Красимир Вълчев, който се обяви за преход от знания към умения, посочи като конкретни цели мотивирани и добри учители, подкрепа и приобщаване на всяко дете, без неграмотни деца, нови и обновени детски градини и ясли. Това според представителите на партията може да се постигне чрез насърчаване на дуалната форма на обучение и финансиране на ученическите практики, финансиране на класни стаи за дуалното обучение, повече изнесени класни стаи, кариерни форуми, национална стартъп конференция за ученици и нова програма за създаване на групи от млади лидери за ученици от 8 до 12 клас.

Вълчев каза още, че ще работят за реформа в образованието, която да доведе до по-добри резултати на учениците по програмата за международно оценяване PISA. Той се обяви и за завишаване на изискванията във висшето образование, тъй като в последните две години се наблюдавало обратното. 

По темите за социалната политика говори бившият социален министър Деница Сачева, която отбеляза, че през последните години страната е изостанала драстично в социалните политики. "Имаме остра липса на медицински сестри, кадри в добивната промишленост, нямаме и високо специализирани експерти. Представете си какво ще жънем след последните три години на безвремие! Младите не считат за проблем да работят без договор, нито го смятат за нарушение", каза Сачева.

Тя отбеляза и че в партията има решителност да се опитат да повишават покупателната способност, а "не просто да увеличават заплатите", както и за модернизация на икономиката. 

Проблемите на пазара на труда следват образованието, отбеляза още Сачева, според която трябва да се задълбочи връзката между двете. Сред предложенията в тази посока са регулиране на приема в професионалното и висшето образование, преминаване към гъвкав класификатор на професиите, разработване на национални програми за кариерно ориентиране на учениците и др.

Деница Николова, депутат от ГЕРБ, припомни, че присъединяването към еврозоната и ОИСР остават важни приоритети за коалицията, както и повишаване на производителността и продуктовата структура, извеждане на икономическия потенциал в регионите и подобряване на конкурентоспособността на бизнеса. Това обаче според нея може да стане в края на евентуален пълен мандат на ГЕРБ.

Партията предлага създаване на 15 стратегически индустриални парка в страната, обновяване на закона за индустриалните паркове, дигиталност на услугите към инвеститорите, за да може всички дейности да бъдат обезпечени, както и насърчителни мерки за обмяна на опит между партньори.

"Като първа стъпка към дигитализацията ГЕРБ предлага въвеждането на дигитален паспорт и дигитална самоличност чрез въвеждане на Закон за дигиталната самоличност, премахване на електронния подпис и лични идентификационни кодове. След това трябва да се въведе "дигитално гише", т.е законодателна рамка, осигуряваща функционирането в пълнота на "Дигитална община" - интегриране на държавни регистри, изкарване и предаване на документи, напълно електронен прием в детски градини.

В програмата на партията е и електронното връчване и плащане на глоби. ГЕРБ предлага и внедряване на географска информационна система за дигитализиране на всяка педя земя, както и преминаване към умни градове, в които се използва изкуствен интелект, който да посочва къде да бъдат строени нови улици и да ги проектира, надграждане на системите на наблюдение.

В строителството на пътища хората на Борисов обещават завършване на магистралата от Русе до Велико Търново и на Северозападния скоростен път Видин - Ботевград, магистрала "Струма", минимум по 2000 км качествено ремонтирани републикански пътища всяка година. 

В сферата на правото и съдебната реформа ГЕРБ предлага въвеждане на гаранции за спазване на принципа за разглеждането на наказателните дела в разумен срок, ускоряване на разглеждането на гражданските дела, продължаване на антикорупционната реформа.

След представянето на програмата думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви: "Ние продължаваме да вярваме, че една партия, която се явява на избори, трябва да покаже на хората какво ще прави и с кого ще го прави. Старомодни сме, но вярваме, че тези работодателски организации и синдикати, с които днес говорихме, защитават интереса на хората и трябва да са наши партньори, когато вземаме тежките решения".

"Ние имаме всички възможности да направим това в следващите четири години това. Имаме готовност да говорим с всички партии, готови да го подкрепят", каза Борисов, оставяйки отворена врата за разговори с останалите политически сили.