Лидерът на ГЕРБ заяви на брифинг в парламента, че в момента за него е важно да спаси партията си от провокации, затова "напускаме Народното събрание".

Той обаче побърза да уточни, че депутатите от ГЕРБ ще присъстват на заседанията, на които се разглежда Изборният кодекс.

Бойко Борисов каза още, че не иска да участват заедно и с депутатите на партия "Юруш" (Атака - б.р.).

"Този парламент час по-скоро трябва да се махне", категоричен е бившият премиер.

"Ние ще си стоим в централата. Всеки ден ще имаме позиция по всички теми. Тези три партии (БСП, ДПС и Атака) да си взимат решения, не се съобразяват с нас, няма чуваемост", коментира Борисов.

ГЕРБ и Пеевски

Парламентарната група няма да участва утре при гласуването на проекторешението за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и връщането му като депутат, каза Борисов.

"Те ще ни провокират в парламента. Знам със сигурност, че утре готвят буквално да се бием, посочи той.

Но ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за връщането на Делян Пеевски като депутат.

Борисов информира, че завежда дело срещу председателя на БСП Сергей Станишев за клевета, защото бил казал, че Борисов има криминално минало.

Кой реди пасианса

По думите на Борисов, Орешарски продължава да се гърчи и да им влиза в комбинациите. На негово място отдавна щял да подаде оставка.

„Доган реди всичките пионки. Пеевски е изпълнител, на който са казали – ще ходиш там и ще правим еди какво си. Проблемът е Доган и начинът, по който ДПС вкара БСП в канала, и всички са наясно за това. Виждате от вчера колко лидери, колко знакови имена от БСП говорят потресени”, посочи той.

Ясно е, че вместо Пеевски ще сложите Писанчев, Иван Иванов или Петко Петков – няма значение, той ще изпълнява задачите на същите тези хора, посочи Борисов.

След като Калин Тихолов не е министър, а съветник при Орешарски – пак ще си направят далаверата. За какво да им угаждаме и да стоим тук", пита се той.

Вот на недоверие

Вотът на недоверие го даде улицата, отговори председателят на ГЕРБ на въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще инициира вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

Борисов каза още, че е истински горд, че има такова гражданско общество.

Той заяви, че ГЕРБ ще се отваря към партиите в център-дясно, ако откликнат, и с тези, които панически ще избягат от БСП.

"Ние ще потърсим, ако откликнат, и г-жа Кунева, и г-н Костов или Радан Кънев (ДСБ). Говорих и с Мартин (Димитров - б.р.), и с други колеги – ще търсим някакви варианти да разтваряме позициите си към останалите хора в център дясно, поясни Борисов.

„15 години съм се доказал – честен експерт и това, което съм построил, го ползват всеки ден”, смята Бойко Борисов.