За седма поредна година Dir.bg раздаде наградите в превърналия се в традиция конкурс за чиста журналистика Web Report. Отличията бяха обявени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София на 31 май.

Конкурсът отново обедини малки и големи, национални и регионални медии, а в надпреварата за отличие се впуснаха стотици журналисти. Жури, участници и организатори пък се обединиха около тезата, че не само цифрите, лайковете и споделянията са важни, а човекът отвъд историята. 

"Журналистиката е много човешка професия, една от най-човешките, защото е силно социално отговорна", каза пред журналисти при връчването на наградите оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков. 

"Организираме този конкурс, защото смятаме, че много често техният труд остава незабелязан и недооценен в родното онлайн пространство", каза от сцената в зала Event Space 2020 Иван Брайков. Той е убеден, че "журналистиката сама по себе си, когато е истинска, тя е чиста. И обратното - когато е чиста, тя е истинска". 

"Основната ни задача е да отличим материалите, които заслужават да бъдат крачка пред останалите, така че да задават тенденциите", каза пред журналисти главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов. Той беше част от журито, заедно с генералния директор на БТА Кирил Вълчев, журналиста на bTV и водещ на "120 минути" Светослав Иванов, главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, журналиста и писател Анна Заркова. 

Част от журито на Web Report 2024

Снимка: Булфото

В журито бяха и Ива Дойчинова - програмен директор на Радио "Фокус", Методи Владимиров - изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA, Ваня Николова - журналист и сценарист, главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева - главен редактор "Мениджър Нюз", Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации", А1, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР и Александър Попов - главен редактор на Dnes.bg. 

Тазгодишните награди в Web Report бяха белязани от голямата загуба за журналистическата гилдия у нас - дни по-рано от този свят си отиде главният редактор на "24 часа", а колеги, близки и приятели му казаха последно сбогом в последния ден на май. Организаторите на конкурса връчиха посмъсртно почетна награда за цялостен принос към журналистиката на Борислав Зюмбюлев, като всички в залата отдадоха почитта си с едноминутни аплодисменти.   

Светослав Иванов от bTV поднесе почетната награда за цялостен принос към журналистиката на Борислав Зюмбюлев, прие я колегата му в „24 часа“ Георги Милков

Снимка: Булфото

Всяка година журито на Web Report връчва специални награди, като през 2024 г. те бяха с рекорден брой - цели осем:

 • "Млад автор" - Ангелина Ангелова от Scoolmedia.com за статията "В клас с трима ученици - история от Драгоман".
 • "Зелено перо" - Свилена Велчева от Ecovarna.info за материала "Побити камъни - побита с отпадъци история в сегашно време".
 • Фоторепортаж - Юлиан Тодоров, Lap.bg за "Мачът на надеждата"
 • Видеорепортаж - Станимира Атанасова от bTV за "Винаги ДЖУЛИЯ".
 • Подкаст - Константин Мравов, БНР/Binar за "Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община".
 • "Гореща точка" - Петър Нанев от bTV за "На границата с "Хизбула":, "bTV влезе при сухопътната войска на Израел" и "Оцелелите от клането в кибуц Беери".
 • "Майстор на словото" - Райко Байчев от Actualno.com за "Ида и аз подир нея".
 • Журналистическо разследване - Мария Ванкова от bTV за "Лекарство на всяка цена - 4 г. по-късно".

В отделните категории бяха отличени:

 • Спорт - Петър Георгиев от БНТ за "Смелото сърце на Георги Пеев - репортаж за един шампион"
 • Технологии и иновации - Мая Димитрова от БНТ за "Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?"
 • Икономика - Михаил Мишев от Klinklin.bg за "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем"
 • Култура и изкуство - Калоян Константинов от Klinklin.bg за "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия"
 • Истински истории - Георги Караманев от "Дигитални истории" за "Исус. Програмистът, дошъл от гетото".
 • Общество - Анна Карадакова от NOVA за "Битка за детските сърца".

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков

Снимка: Булфото

Освен благодарностите от сцената за високата оценка за труда им, пред репортер на Dir.bg след това част от наградените споделиха повече за емоциите около участието си в Web Report.

"Конкурсът е един от малкото, които са някакъв стимул за хората в нашата професия да работят така, че да бъдат оценявани от жури. Това е много важно, тъй като журналистиката все повече се оценява по доста други критерии, които са, да кажем, брой четения, споделяния, лайкове. В този свят на лайковете от време на време е необходимо да си говорим и помежду си. Самият конкурс е вид разговор между журито и участниците за това кой текст е качествен по старомодния критерий, който може би е субективен, но определено имаме нужда от него като автори", коментира Райко Байчев от Actualno.com.

"Обикновено спортните журналисти се свързват с това, че просто отразяват резултати. Не! Отдавна спортната журналистика не е това. Тя е онова, което се крие отвъд резултата. Зад всеки атлет има човешка история, която, ако ние имаме смелостта и сме готови да се трудим, можем да разкажем и да променим нечия съдба. И другото - да накараме някого да вярва, че животът може да поеме в друга посока", заяви Станимира Атанасова от bTV.

"Голям късмет е, че отново попаднах пред погледите на авторитетното жури. Много малко са местата, където човек може да бъде оценен от колеги и аз имам късмета от седем издания на Web Report за пети път да съм сред наградени, и то с моята малка, скромна one man медия", каза отличеният със специална награда на журито "Дигитални истории" Георги Караманев.

Още за това как протече церемонията може да ВИДИТЕ ТУК >>>

Наградените в седмото издание на конкурса Web Report

Снимка: Булфото

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".