Столичният кмет Васил Терзиев призна, че има грешка в промените на движението в центъра на София.

Градоначалникът подчерта пред bTV, че не е доволен от реорганизацията на бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша", но е научен да казва "сгреших" и "извинявайте".

"Давам си сметка, че сме грешили сме в някои неща, най-вече откъм комуникацията. Направихме го бързо, без обсъждане. Стъпихме на информация на база стари дискусии. Важно е хората да знаят, че тези дни пак ще отида при тях на площада. Ще разширим състава на работната група, за да има още представители на протестиращите и заедно да видим кое не е наред. Няма някакво упорство от моя страна", коментира той и продължи:

"Ако старата организация на движението по бул. "Витоша" е по-добра, сме готови да я върнем, но трябва да бъде защитено и правото на велосипедистите. Това, което видях от разговорите с протестиращите, никой няма проблем с велоалеята. Едни предлагат да има две ленти за автомобилите - едната да е за градския транспорт, но тя де е пресечена, за да може да се отича по-бързо трафика. Целта е заедно да вкараме временна организация на движението и като част от временната организация е, че се планира "Фритьоф Нансен" да не е двупосочна".

По думите му в момента се работи по цялостно преосмисляне на системата за паркиране.

"Това, което е важно, е да защитим правата на живеещите в центъра хора, защо не искаме центъра на столицата да се обезлюди - една тенденция, която се наблюдава в други европейски столици", отбеляза столичният кмет и съобщи, че се проектират 17 паркинга, които да са разположени на подходящи места в цента.

"Този паркинг на "Иван Вазов", който е на общината, планираме да го ремонтираме, за да решим проблема с паркирането около НДК, "Витоша", "Патриарх Евтимий", посочи още Васил Терзиев.

Кметът на София обяви още, че над 170 карти за безплатно паркиране са раздадени, но не се знае на кого. 

"Има два типа карти за паркиране в "Синя зона". Едните са регламентирани с решение на Столичен общински съвет. Те касаят колите на общинската администрация. На тези карти са изписани номерата на тези служебни автомобили и така те могат да паркират в столицата", обясни той.

Според него обект на дискусия и напрежение са станали картите, които са без номерата на колите, защото те са безотчетни и няма яснота, коя карта на кого е предоставена.

"Някои са давани на служители в различни служби, което е нормално, но има и такива карти, които не е ясно на кого са предоставени - те са били записвани в някаква тетрадка, което не смятаме, че е добра практика. Те са раздавани от ЦГМ и са разписвани от кмета", каза още той.

Терзиев обясни, че е чувал за около 170 такива карти, но според него се говори, че те са повече. Той настоява да се изясни, къде отива всяка една такава карта и кой я използва.

Кметът на столицата отказа да коментира излязлата информация, че има журналисти, социолози и политолози, които са ползвали тези карти за безплатно паркиране срещу ангажимента "да разпространяват опорките на ГЕРБ".

"Тези карти са нанесли щети на бюджета на столицата за 500 000 лв., но пак казвам, че не се знае точният им брой. За някои от тези карти има следа, за други - има информация, че са били напечатани и раздадени, но това не е отразено никъде", посочи още той.