Спасихме Онкологичния център в Шумен от разпарчетосване и последващо ликвидиране! Това заяви водачът на Солидарна България в Шумен Мая Манолова в сесийна зала, минути след като стана ясно, че управителят на най-доброто здравно заведение в региона няма да бъде сменен.

Вчера общинският съвет в града подкрепи докладната записка на кмета за освобождаване на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Свилен Арнаудов, въпреки че нямаше никакви мотиви за отстраняването на шефа на най-добрата онкоболница в североизтока. Затова днес Мая Манолова пристигна спешно на продължаващата втори ден сесия и влезе в сесийна зала с плакати:

Манолова посочи пред юристите от правна комисия, че решението за смяна на управителя на Онкоцентъра нарушава не един, а поне 10 закона и разпоредби - Търговския закон, Закона за местното самоуправление, Закона за публичните предприятия, Закона за лечебните заведения и няколко наредби, приети от същите общински съветници.

"Срамно и незаконно е решението на общинския съвет в Шумен за смяна на действащия управител на Онкоцентъра и за назначаването на нов. Целта е прозрачна и ясна, и беше записана от кмета в неговата докладна: Отдаване под наем на части от Онкоцентъра, разбирай лъчетерапията, и за последваща приватизация. Кметът нарече началото на тази продажба "техническа грешка". Не, за мен, за Солидарна България и за гражданите на Шумен съдбата на 10 000 онкоболни, които се лекуват в Онкоцентъра в Шумен не може да бъде техническа грешка!", коментира Манолова.

Тя обясни, че е направила всичко възможно да предотврати чрез диалог незаконното решение. "Срещнах се с кмета, излагах аргументи, срещнах се с и общински съветници. И понеже изчерпах всички други възможности, днес дойдох тук заедно с граждани, за да вдигнем плакати и да призовем Бойко Борисов и Корнелия Нинова да си видят съветниците. Защото те бяха тук през последните дни и няма как да не знаят за проблема с Онкологичния център, както и за поведението на техните съветници. Вчерашното гласуване уличава Борисов и Нинова в сглобка в Шумен, уличава ги в участие в ликвидирането на Онкоцентъра и в мълчаливо съгласие по отношение на твърденията, че става дума за огромна комисионна", заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че печелившата част от Онкоцентъра е отделението по лъчетерапия, което месечно реализира по 600-700 000 лв. оборот. Лъчетерапията издържа останалите части на Онкоцентъра и в момента, в който се извади печелившата част, болницата се обрича на унищожаване. Но очевидно идеолозите на опита да се приватизира лъчетерапията не се интересуват от съдбата на онкоболните", коментира с гняв Манолова.

"Успяхме с плакати в залата, с уличаването на Борисов и Нинова, и благодарение на част от съветниците, които не мислят с партийните си книжки, да накараме сглобката да преразгледа своето решение. Може би това е само отлагане. Но ние ще бъдем тук и след няколко месеца, независимо дали ще стана народен представител от Шумен. Ще бъда тук и заедно с гражданските организации няма да позволим да се повтори този срамен цирк, който застрашава болни пациенти!, обеща мая Манолова.

Тя посочи, че това не е политическа акция, въпреки че се провежда по време на предизборна кампания. "Това е гражданска акция. Буквално за един ден събрахме 1 000 подписа сред шуменци за спасяването на Онкодиспанера и в защита на сегашния управител. Това е гражданско действие", категорична е Мая Манолова.

Водачката на Солидарна България в Шумен поясни, че от момента, когато е станало ясно, че тя ще е начело на листата в града, към нея са се обърнали много хора с молба да се спаси Онкоцентъра. "И благодарение на гражданите, които и вчера, и днес бяха в сесийна зала, успяхме да накараме съветниците да преосмислят решението си. Но шуменци трябва да са наясно, че сглобката от общинските съветници от ГЕРБ и БСП бяха готови в името на икономически интереси да ликвидират Онкологичния център! Сглобката в Шумен има друго измерение, и недай Боже, да се мултиплицира в следващия парламент!, предупреди Мая Манолова.

 

Избори за `членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!