Софийската градска прокуратура (СГП) настоява Ивет Стайкова да не излиза от ареста. От държавното обвинение съобщиха, че са протестирали вчерашното решение на съда, който пусна момичето под домашен арест с електронна гривна.

От прокуратурата припомнят, че Стайкова е обвинена в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин. Жертва на престъплението е баба ѝ - актрисата Виолета Донева.

Според обвинителния акт вечерта на 19.10.2022 г. обвиняемата взела кухненски нож с дължина на острието 12 см. и нанесла 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на пострадалата, 6 от които засегнали жизнено важни органи. През това време пострадалата била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта на Виолета Донева.

Държавното обвинение споделя доводите на съда, че е налице и към настоящия момент основателно предположение, че подсъдимата е извършила престъплението. Според наблюдаващия прокурор съдът неправилно е счел, че е налице занижен интензитет на опасността подсъдимата да се укрие или да извърши престъпление.

Престъплението, за което е обвинена Ивет Стойкова предвижда най-тежките наказания, а именно лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. От всички доказателствени материали безспорно е установено въздействието от приема на наркотични вещества върху психиката и поведението на подсъдимата.

С наложената мярка за неотклонение домашен арест е ограничено свободното придвижване на Ивет Стойково, но не и посещението на трети лица на адреса, които биха могли да я снабдят с наркотични вещества, с което опасността от извършване на престъпление става не хипотетична, а реална. Опасността от укриване самостоятелно се обуславя от тежестта и строгостта на предвиденото в закона наказание.

С тези доводи СГП е внесла протест в Софийския апелативен съд (САС) с искане за проверка и отмяна на определението, с което е изменена мярката на Ивет Стайкова от задържане под стража в домашен арест.