Българската телеграфна агенция (БТА) организира на 10 юни събитие с пряко включване от 27 държави по повод изборите за Европейски парламент.

То е озаглавено "БТА 24/27 ЕС" (БТА предава 24 часа всеки ден Евроизбори'24 в 27 държави в ЕС).

Специални пратеници на БТА ще се включат на живо от столиците на всички държави членки на Европейския съюз, където ще отразяват евровота от мястото на събитието, в допълнение към екипа от нюзрума в София. Освен че ще предават информация от специални прояви преди изборите и в изборната нощ, специалните пратеници ще съобщят резултатите в реално време и ще потърсят мненията на журналисти и анализатори, които да ги коментират.

Събитието ще започне в 17:00 ч. в Националния пресклуб на БТА в София и може да бъде гледано във Фейсбук страницата на БТА, ще бъде излъчено и с превод на английски език.

То ще се проведе съвместно чрез видеовръзка и в останалите национални пресклубове на БТА в страната. БТА разполага с пресклубове в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Събитието ще се излъчва и в националните пресклубове на БТА в чужбина:

Анкара, Турция

Босилеград, Сърбия

Букурещ, Румъния

Одеса, Украйна

Скопие, Република Северна Македония

Тараклия, Молдова

БТА вече започна публикуването на предварителни материали с важна информация за изборите, като са представени справки за всяка страна членка на ЕС, както и предизборната програма на водещите партии във всяка държава, данни от социологически проучвания, резултати от минали евроизбори и нагласата за предстоящите.

Публикувана е и любопитна информация за кандидатите за депутати в Европейския парламент и техните партии. Проследена е отблизо предизборната кампания в страните, представени са изказвания и послания от основни кандидати за депутати в Европейския парламент.

В дните преди изборите, първите след излизането на Великобритания от ЕС, ще бъдат публикувани репортажи и ще бъдат излъчени видеоматериали, свързани с предизборните кампании в отделните страни.

В деня на изборите ще бъде съобщавана информация за гласуването на българите в чужбина за Европейски парламент и за Народно събрание, информация за избирателната активност, както и резултати от екзитполове.

Информация за евроизборите може да бъде открита в отделна емисия, посветена на евровота, разделена по държави с дигитална карта, която може да бъде открита в банер още в началната страница на уебсайта на Агенцията.

Ето 27-те страни и техните столици, в които БТА ще отразява евроизборите на терен:

Австрия - Виена

Белгия - Брюксел

България - София

Хърватия - Загреб

Кипър - Никозия

Чехия - Прага

Дания - Копенхаген

Естония - Талин

Финландия - Хелзинки

Франция - Париж

Германия - Берлин

Гърция - Атина

Унгария - Будапеща

Ирландия - Дъблин

Италия - Рим

Латвия - Рига

Литва - Вилнюс

Люксембург - Люксембург

Малта - Валета

Нидерландия - Хага

Полша - Варшава

Португалия - Лисабон

Румъния - Букурещ

Словакия - Братислава

Словения - Любляна

Испания - Мадрид

Швеция - Стокхолм