За упоритите опити на Румен Радев да се намеси в предизборната кампания има само едно обяснение - много иска, ама не му стиска. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски по повод днешното изказване на президента Румен Радев. Публикуваме позицията без редакторска намеса:

"Отново трябва да му бъде напомнено да престане да плаши хората, а ако неудържимо го влече активната политика - да напусне президентския пост и да заповяда на политическия терен.

Ако няма смелостта да го направи, да изчака срока на мандата си и да престане да поучава и да се опитва да менторства политиците.

Но, тази "смелост" я знаем - той и неговият кръг се снишиха с подвити опашки, когато осветих плановете им да промушат политическия си проект "Трети март".

Радев много ясно трябва да осъзнае, че България е член на ЕС и НАТО и никой няма да промени тази ценностна принадлежност.

Самозванците, които злоупотребяват с доверието на хората, страхливичко поглеждайки на Изток, където са техните кумири, не могат да променят пътя на страната ни."

Злоупотребата с толкова важни за хората теми като мира, сигурността и отбранителните способности на държавата проявяват политическата им несъстоятелност и безотговорност.

По-рано президентът Радев заяви, че никога не е заявявал, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна.

Но определи българските евроатлантици като страхливци.  

"Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада. Защото те са много далеч от евроатлантическите ценности."

Той говори и за участието на НАТО в конфликта в Украйна, който бил публична тайна, която все повече става явна.

"Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация. А това ще рече и от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение", каза по-рано Радев.