Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип - д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 часа.

Хеликоптерът е излетял в 8.02 часа, а 43 минути по-късно каца за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9:42 часа машината каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациентка до София, която е в тежко състояние. Жената е транспортирана до болничното вертолетно летище на УМБАЛ "Света Екатерина". От там е поета от реанимационен екип и транспортирана до Военномедицинска академия.

Директорът на болница "Св.Екатерина" проф. Димитър Петкова каза за БТА, че акцията за първи път се извършва от български екипаж, като времето, за което е извършено транспортирането на пациентката от хеликоптерната площадка до линейката, е било три минути. Тя се нуждае от допълнителен апарат за обдишване, кислородна бутилка и друга апаратура, за което е необходим екип, като реанимационният екип на "Св. Екатерина" е придружил жената от площадката до линейката, допълни той.

Снимка: МЗ

От Министерството на здравеопазването припомнят, че ведомството е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия - София. След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа.

Снимка: МЗ

На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от "Леонардо" за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ.

Снимка: МЗ

По отношение на Системата 112, от МЗ напомнят, че през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Снимка: МЗ