Трима мъже, един от тях българин, които са заподозрени, че са поставили ковчези с надпис "френски войници от Украйна" в подножието на Айфеловата кула, бяха изправени пред френски съд с цел да се установи "възможна чужда намеса", предаде Франс прес.

Прокуратурата е поискала на тримата заподозрени да бъдат повдигнати обвинения за предумишлено престъпление. Тримата мъже са 38-годишен българин, който е управлявал автомобила, превозващ ковчезите, 25-годишен мъж, роден в Германия, и 17-годишен мъж, роден в Украйна, съобщиха от прокуратурата.

Тримата са оставили в събота сутринта "пет ковчега в реален размер, покрити с френското знаме, с надпис "Френски войници от Украйна", съобщи за АФП информиран по случая източник. В ковчезите е имало гипс.

Според същия източник шофьорът на микробуса след това е бил "разпитан в близост" до Айфеловата кула. Проверката на телефона му показала връзка с мъж, също с българско гражданство, който бил "идентифициран" от разследващите във връзка с друг случай - с изрисуваните "червени ръце" по мемориала на Холокоста в Париж в средата на май, съобщи полицейски източник.

Според близък със случая информиран източник на автогарата в Берси следобед са били арестувани други двама души, които се готвели да "вземат автобус за Берлин".

При разпита шофьорът казал на полицията, че не познава двамата младежи, които са разтоварили ковчезите. Той казал, че ги е срещнал "предния ден с ковчезите и ги е помолил да ги отворят, за да се увери, че няма тела", заяви полицейски източник пред АФП, цитирани от БТА.

Двамата младежи казали, че "са се срещнали веднъж в Берлин, но са дошли във Франция поотделно", допълва този източник. И тримата са заявили, че са "безработни и се нуждаят от пари", допълва полицейският източник. Шофьорът "е получил 120 евро за работата, а младежите - 400 евро".

Инцидентът наподобява два неотдавнашни случая, при които съществуват същите подозрения за "възможна чужда намеса".

В нощта на 13 срещу 14 май на мемориала на Холокоста в Париж бяха изрисувани "червени ръце" и полицията подозира трима души, които са избягали в чужбина.

През октомври, след началото на войната между Израел и "Хамас", върху фасадите на няколко сгради в парижкия регион със спрей бяха изрисувани звездите на Давид. За събитията, за които е арестувана молдовска двойка, френските власти обвиняват руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

И в двата случая става дума за "наемни изпълнители, на които се плаща, за да дестабилизират и да се възползват от разделението във френското общество", както заяви в средата на май френският министър по въпросите на Европа и външните работи Стефан Сежурне.