Доживотен затвор без право на замяна, с първоначален специален режим на изтърпяване, получи майката от Сандански, убила двете си деца Ивон и Васил. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Окръжен съд - Благоевград. Днес беше прочетена присъдата на подсъдимата Кристина Дунчева. Предмет на делото са квалифицирани състави на убийство. Тя е осъдена да заплати и по 350 хил. лева за всяко от децата на мъжа си.

Подсъдимата е осъдена също да заплати по сметка на Областната дирекция на МВР - Благоевград направените в хода на досъдебното производство разноски за вещи лица в размер на 15 418,67 лева и по сметка на Окръжен съд - Благоевград сумата от 28 000 лева държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и по 5 лева за издаване на изпълнителен лист за всяка от посочените суми.

Решението може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - София, посочват от съда.

Днешното съдебно заседание бе проведено при закрити врати, за да не излизат подробности от семейния живот на Кристина и съпругът й. В съдебната зала присъстваха майката и брата на Кристина, при произнасяне на присъдата и двамата се разплакаха с глас, а майката е и припаднала в ръцете на сина си. 

Делото влезе в съда през 2022 година. Днес пледоарите на прокурори и защита продължиха над два часа. 

Двойното убийство петгодишният Васил и на тригодишната Ивон беше извършено на 19 ноември 2020 година. Докато била у дома с децата си, Дунчева извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата.

Снимка: БТА

Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата. В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

Снимка: БТА

Кристина Дунчева бе задържана и обвинена в убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. След като изкара два месеца в следствения арест, Дунчева бе преместена в психиатрията на затворническата болница в Ловеч, където остана до 10 май. След това отново бе върната в килията.

Семейството на Дунчева и адвокатът ѝ твърдяха, че Кристина е била системно насилвана от мъжа й, с когото живеела на семейни начала - Георги Трайков, и от баща му - психически, физически и сексуално.