На два различни форума на социалисти в София и Враца двамата коментираха решението на пленума на БСП от вчера да инициира национална подписка с искане за референдум за АЕЦ "Белене" като реакция на решението на управляващите да сложат край на проекта.

В отговор на тезата на ГЕРБ, че един референдум има смисъл преди да се е взело решение, а това за "Белене" вече е взето -  лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че сегашният  парламент не представлява мнозинството от българските граждани по темата за  атомната енергетика и затова не може да взима решение по начина, по който е взето решението и за затваряне на 3 и 4 блок на Козлодуй.

На свой ред във Враца Георги Първанов беше категоричен, че един референдум би довел до необратимо решение в полза на "Белене" и ядрената енергетика. Първанов не пропусна да отговори на обвинението на Бойко Борисов, че за 10 години  не е свършил нищо.

"Г-н премиерът не може да прочете за цял ден онова, което аз съм свършил и то е описано в паметните записки, с които той разполага. Става дума за свършеното по "Белене", защото аз съм подписал, аз съм осигурил "Белене" и целият голям шлем - тези енергийни проекти, на които той се радва или оспорва! "Южен поток" съм го постигнал аз заедно с президента Путин. Аз съм осигурил трасетата и източниците на този газ, който той щедро обещава от Азербайджан", посочи Първанов, цитиран от БНТ.

Първанов подкрепя идеята на Коалиция за България за вот на недоверие във връзка с Белене, но я намира за недостатъчна. Затова смята за по-важно, искането за "Референдум".