Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев, който беше гост на Четвъртата национална конференция на Обединението на жените-социалистки в БСП, предаде Кросс.

По повод ситуацията в страната Станишев заяви, че няма как мислещите за бъдещето хора да не се питат „Де е България" и да не намират много тежки отговори, предаде БГНЕС.

Според лидера на БСП България е в тежка ситуация - не само заради кризата, но и заради провалите на ГЕРБ. Те ще оставят в наследство разбити институции, смазана икономика, опоскан бюджет, отчаяние, разсипана държавност. Станишев предупреди, че е под заплаха правото да се гласува свободно. Според него ако се допуснат още 4 години управление на ГЕРБ, нещата ще станат необратими и кризата ще стане перманентна. Станишев отбеляза, че предизвикателството пред БСП и ПЕС е да покаже политика с хоризонт и да предложи различен изход от кризата.

Необходим е обрат в Европа и в България. Трябва да дадем перспектива на европейския и на българския социален модел", каза още Станишев.

Лидерът на БСП призова жените-социалистки да се включат активно в подписката за АЕЦ Белене. Станишев отбеляза още, че жените винаги са били важна опора за стабилността на партията и вдъхновител по пътя на победите и успехите. Той изтъкна ролята им при взимането на решения с умереност и мъдрост.

Жените са гръбнакът на активността в партийните структури, каза Катя Николова на четвъртата конференция на Обединението на жените-социалистки в БСП.

Все по-активен принос имат жените в структурите на БСП, каза Николова, въпреки че една от целите на Обединението – да има поне 40% женско присъствие във всички ръководни структури на партията - не е постигнато. Да се работи за организационното и идейното издигане на партията е приоритетно за Обединението, каза още Николова.

В България има над 250 обществени клуба и над 7 000 членки на Обединението на жените-социалистки. Николова критикува правителството на ГЕРБ, казвайки, че ГЕРБ защитава интересите на богатите прослойки на обществото. Зад наличието на криза се крие липсата на компетентност, каза още Николова. Тя определи БСП като единствена алтернатива на правителството на ГЕРБ.

С пълно мнозинство Катя Николова е била преизбрана за председател на Националния съвет на Обединението на жените-социалистки в БСП. След гласуването тя е благодарила за доверието и подкрепата, както и за работата на жените-социалистки по време на отчетния период. Катя Николова е уверила, че ще продължи работата за издигането на авторитета на обединението.