Сайтът Болканлийкс, свързан с Уикилийкс, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов като агент "Буда". Факсимилета бяха оповестени вчера на сайта "Биволъ“. От тях става ясно, че на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) като информатор. Борисов дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.
"Пълна глупост", отговори Борисов пред в. "Преса". “Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет“, обясни Борисов.

Неприятно впечатление прави, че не за първи път се повдигат тези въпроси около премиера Борисов, коментира пред БНР Татяна Буруджиева, назначена отскоро за началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев.
Според нея това няма да е последният път, в който се говорим за подобни разкрития.
"Премиерът на България трябва непременно да изчисти по много категоричен начин името си. Не е достатъчно изявлението, че няма нищо общо с тези неща", подчерта Буруджиева.
Тя настоя за прокурорска проверка.
"Надявам се, че по закон прокуратурата може да се сезира, най-вероятно тя ще бъде сезирана. Такива по-сериозни обвинения на български политици особено на такъв пост трябва да бъдат приключвани бързо. Много активно трябва да се заеме властта с опровергаване на тези неща. Създаването на комисия по случая би било забатачване", смята политологът.

Медиите и прокуратурата като две независими институции да си свършат работата за "Буда", призова и Евгений Дайнов, цитиран от БГНЕС.
"Основните медии да не се правят на дръж ми шапката, а да разследват случая, за да отстоят публичния интерес. Прокуратурата трябва да провери дали става дума за фалшификация, документна измама, за която трябва да бъдат привлечени хора към отговорност, или става дума за автентичен документ", посочи Дайнов.
Според него затова властта е разделена в демократическите общества, за да може различни независими институции да отстояват публичния интерес с присъствие и методи.

Не ми харесва това, че единственият вестник, в който ситуацията около досието на Борисов, е излязла, и то с мнението на самия Борисов, е вестник "Преса", заяви пък социологът Андрей Райчев. Той отчел, че само на две места в интернет "и никъде другаде" има за случая.
"Това е опасно за самата ситуация. Това е много голямо обвинение, скандалът е много голям, той е или верен, или неверен. В дадения случай няма нищо лошо, направено от Борисов като гледам, но това предварително го казвам. Не се ангажирам, защото още не знам достатъчно. Самият факт, че такова нещо се твърди за най-силния мъж в държавата и пресата не го отразява, е не скандален, а опасен за здравето на страната факт", коментира Райчев.