"Международната общност трябва да се концентрира върху бързата реакция спрямо залегналите в основата причини на проблема с бежанската вълна, а не просто върху последиците на тази продължаваща хуманитарна трагедия."

Това се посочва в писмо на премиера на Турция Ахмет Давутоглу до министър-председателя на България Бойко Борисов, цитирано от Агенция "Фокус".

Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам. Сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност, отбелязва турският министър-председател.

Според Давутоглу след почти 5 години на конфликти и битки сирийската криза сега е най-страшната хуманитарна трагедия, като почти половината от населението на страната, което е близо 12 милиона – мъже, жени и деца – са прогонени.

Турският премиер посочва, че страната продължава да следва „политика на отворени врати” за сирийците, без каквато и да е форма на дискриминация и стриктно спазва принципа на „неотблъскаване”.

Съгласно Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) в момента Турция е подслонила повече бежанци, от която и да е друга страна в света, като общият брой сирийци в Турция надвишава 2 милиона.

Премиерът Давутоглу отбелязва, че общите разходи досега за тези грижи и дейности бързо се приближават до сумата 8 милиарда щ. долара, докато общата сума на помощите, получени по двустранна и многостранна линия от международната общност е едва 714 милиона щ. долара.

Давутоглу отбелязва, че е готова да сътрудничи за преодоляване на сегашната неспираща миграционна криза и добавя, че е крайно време да се изработи глобален и всеобхватен отговор спрямо този проблем и да се сложи край на тази трагедия.

Борисов: Всеобхватен подход в тясно сътрудничество с Турция

"Споделям виждането, че създаването на оптимални условия, които биха спомогнали за справяне с бежанската криза и биха позволили завръщане на имигрантите в Сирия след урегулирането на политическата ситуация там, не биха могли да бъдат реализирани без прилагане на всеобхватен подход на ЕС в тясно сътрудничество с Турция и заслужават засилено внимание и анализ."

Това посочва министър-председателят Бойко Борисов в писмо до турския си колега Ахмет Давутоглу като отговор на призива на ръководителя на турското правителство към всички лидери на държавите-членки на ЕС за полагане на общи усилия за справяне с миграционната вълна, съобщават от правителствената информационна служба.

АНКЕТА: Да създаде ли България център за регистрация на бежанци?