"Дългогодишното ни приятелство с турския премиер Реджеп Ердоган, това, че той непрекъснато идва, непрекъснато хвали България и етническия мир в нея – реже основата на Доган. Виждате - Ердоган идва толкова пъти в България, не иска „добър ден” да каже на Ахмед Доган", каза още премиерът пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Според него българските турци вече разчитат тези сигнали.
"Никой не му се връзва на лъжите, че ще има етнически процеси. Доган вече нервите си не може да сдържа, защото му се реже основата, на която е изградена ДПС - противопоставянето между християни и мюсюлмани", допълни Борисов.

В последните две седмици Ахмед Доган, който рядко говори, няколко пъти коментира политическата ситуация в страната. Преди два дни той прогнозира пред свои избиратели, че и у нас може да стане като в Гърция - никой да не иска да поеме отговорност да състави правителство.
Вчера той каза, че основният проблем за решаване през следващите години ще бъде поминъкът на хората. "Моето желание е да не се борим само за нашата етническа и културна същност, а да намерим ключа, за да живеем по-добре", добави Доган.

Преди дни пък той заяви, че ДПС неизбежно ще участва в следващото управление. "Налага се да управляваме, починахме си достатъчно. Няма как да мине без нас, ние сме много сериозни политици. От гледна точка на опита ни, няма друга партия с такъв опит – и административен, и управленчески, на централно и местно ниво“, каза тогава той.

По-рано Доган дори заяви, че му мирише на предсрочен вот. В отговор на този коментар Бойко Борисов каза, че не може на човек, който мирише на джибри, да му мирише на избори.