Сините искат министрите да обяснят колко пари са изплатили допълнително и по какви критерии са избирани "наградените" служители. Освен това предлагат  премиерът Бойко Борисов да направи публични всички допълнителни плащания в държавната администрация, съобщи "Фокус".

Депутатите от Синята коалиция искат още управляващите да обяснят защо има пари за допълнително материално стимулиране от по две-три средни заплати в администрацията, а не за изкуство и пенсии, съобщи БТА.

"Преди няколко дни СДС изнесе данни, че Дядо Коледа се е настанил в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), а сега получихме данни и че той не стои само там, а обикаля и в други министерства през цялата година, каза Михайлов. На 14 декември стана ясно, че ръководството на АПИ плаща месечно по 300 000 лева бонуси на около 130 служители в централата на агенцията.

Михайлов цитира данни, че в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през цялата година са раздавани бонуси „на калпак”, независимо от заслугите.  Облагодетелствани били не само хора от политическия кабинет, а и чистачи и портиери. 

За три месеца през 2009 г. - между септември и декември, само в централната администрация на МОСВ са раздадени 466 000 лв.Според сините само за тази година в министерството на Нона Караджова били заделени близо 3 милиона лева, съобщи bTV.
За 10-те месеца на тази година са изплатени 51% от планираните средства - близо 500 000 лв. Предвидено било до края на 2010 г. да се раздадат общо 768 655 лв.

От СДС твърдят, че добри премии от екоминистерството са давани и на хора, които работили по граждански договор. Над 70 000 лева е спечелил щастливец, който е намерил консултант по проект.

Сигналът за нередностите в МОСВ дошъл от свой - първи сигнализирал депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

Според сините държавните служители трябва да получават подобаващи заплати, но бонусите трябва да бъдат много по-малки.

Много малка част от приходите от наложени глоби и санкции в МОСВ са за  допълнително материално стимулиране, коментира министър Нона Караджова. Според нея, това е практика от 1998 г., регламентирана с промени в Закона за околната среда. Нито е нещо ново, нито е незаконно, нито е тайно, добави тя.

По думите й от много години с различни закони е дадена възможност във всички институции, които имат контролна дейност и налагат санкции, да се отделят пари за стимулиране на служителите. Със сигурност и миналата, и тази година, премиите са много по-малки, отколкото предишни години, поръчала съм да направят справка, посочи Караджова.

По думите й, всички министерства, без изключение ползват външни консултантски помощи, особено когато става дума за чуждестранен експерт - те вземат по 500 евро на ден.
Тя добави, че поради несправедливостта на формиране на заплатите в министерствата е създадена работна група, за да се отстранят тези големи различия, цитира я БГНЕС.

Средствата за възнаграждения на служителите от министерството са от субсидия от държавния бюджет и от постъпления от контролната дейност на министерството и такси за услуги. Средствата от втория източник (т.нар. "бонуси") се разпределят на тримесечие, съобщиха по-късно от пресцентъра на МОСВ.
Този начин на формиране на възнагражденията бил повече от 15 г. години.

Средномесечното възнаграждение на служител в системата на министерството през 2010 г. е 667 лв., като тази сума включва както субсидията от държавния бюджет, така и т.нар. "бонуси". Двете формирали едно от най-ниските трудови възнаграждения за цялата държавна администрация.

Новината е актуализирана в 17 ч.