В сектора на услугите има влошаване, стана ясно от отчет на НСИ. 
Дългосрочното средно равнище на бизнес климата е по-високо с 9.9 пункта.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1.1 пункта в сравнение с юни. По отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията оценката е по-благоприятна и е само 1.7 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност.
През юли 2011 г. анкетата отчита покачване на средното натоварване на мощностите с 1,9 пункта (до 72%) спрямо април 2011 г. За същия период нараства и производствената активност на предприятията. Въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци. Същевременно предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.
Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

През юли 2011 г. показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 2.6 пункта главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.
В следващата половин година стопанските ръководители очакват и повишен приток на нови поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план, но без очаквания за допълнително наемане на работна сила.
По отношение на продажните цени в строителството има слаби очаквания за повишение през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 3.6 пункта в сравнение с юни. Поради колебливото поведение на показателя през последните две години е рано да се каже, че това покачване е сигнал за подобрение на стопанската конюнктура в търговията на дребно, смятат от НСИ.
Мениджърите не предвиждат увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

През юли единствено в сектора на услугите съставният показател "бизнес климат" спада под юнското си равнище с 5.0 пункта. Намалението се дължи в по-голяма степен на по-резервираните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, отколкото на отрицателната корекция в оценките за настоящото бизнес състояние.
По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция е към подобрение. В очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известни колебания, но като цяло посоката е положителна.
Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора. Вторият по тежест фактор е конкуренцията, чието негативно влияние нараства, достигайки през юли максималната си стойност от 52,7% за периода от началото на провеждането на анкетите в сектора на услугите (май 2002 г.).
Очакванията на преобладаващата част от мениджърите относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.