Това стана по време на среща в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това бе в контраст с политиците, които в Давос изразиха критики по адрес на Тръмп.

На вечеря в швейцарския курорт Тръмп разговаря с над десет изпълнителни директори на европейски корпорации, в това число германската Сименс, швейцарската Нестле и френската Тотал.

"Поздравления за вашата данъчна реформа", заяви президентът на Сименс Джо Кезер, допълвайки, че тази стъпка е била причината неговата компания да реши да разработва газови турбини в САЩ.

Шефът на Тотал Патрик Пуян пък каза, че неговата компания инвестира средно 1 милиард долара в САЩ на година.
"Ще направим повече с вашата данъчна реформа", допълни той.

Ръководителят на норвежката държавна петролна компания Статойл Елдар Сатре пък каза, че усилията на Тръмп за дерегулиране на икономиката са също добра новина.

Данъчната реформа намалява данъците върху доходите от 35 процента на 21 процента. Много европейски компании имат десетки хиляди работници в САЩ.

"Милиарди и милиарди долари идват в САЩ", каза Тръмп пред корпоративните шефове. И докато те се показаха ентусиазирани от данъчната реформа в САЩ, няколко държавни и правителствени глави изразиха в Давос безпокойство от нарастващия протекционизъм, реагирайки по този начин на изолационистката търговска политика на Тръмп.

Сорос обаче го критикува

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос обаче изрази увереност по време на форума, че американският президент Доналд Тръмп иска да създаде "мафиотска страна" в САЩ, но няма да може да го направи заради силата на онези институциите в страната, които са от съществено значение, предаде Асошиейтед прес.

"В САЩ Тръмп иска да установи една мафиотска страна, но не може, защото конституцията, другите институции и здравото и кипящо от енергия гражданско общество няма да го позволят", заяви Сорос, чиято фондация насърчава демокрацията и човешките права, предаде ДПА.

Милиардерът отправи критики и към гигантите на интернет, описвайки ги като "все по-мощни монополи", които могат да бъдат изкушени да се свържат с "авторитарни режими", за да създадат "тоталитарна мрежа, каквато Олдъс Хъксли или Джордж Оруел самите не биха могли да си представят" в техните романи "Прекрасният нов свят" и "1984". Сорос спомена в тази насока Гугъл и Фейсбук.