За конгреса има два сценария, единият е песимистичният - да се сблъскаме персонално, да се заложи на апаратни схватки, процедурни номера. От този сблъсък може да се стигне до трайно разделение в партията. Сега вървят много сметки – кой какво предимство има, каква подкрепа има сред делегатите. Аз твърдя, че ситуацията е около 50 на 50, даже 55 на 45 – каза Първанов. Какъвто и да е изходът, ако просто се преброим, това ще бъде трайно разделение на партията, не разцепление, каза Първанов, цитиран от "Фокус".

Има и позитивен сценарий, но означава – от тук, до конгреса, е полезното време за разговори, сближаване на позициите, излизане с единна позиция, послания, платформи. Не става дума за взаимни компромиси; водил съм много преговори, с най-яростните ми противници сме постигали компромиси. Ако отидем на конгреса без консенсусна позиция, то това означава просто преброяване на делегатите, посочи Първанов.

Пред мен опцията за създаване или - за участие в друга партия - не стои. Ще дам всичко от себе си и на БСП, и на левицата. АБВ е един проект, който, образно казано, може да стои като пушката на стената, и да гръмне в последното действие. АБВ е един проект, който много ценя, подчерта Първанов. Спряхме проекта АБВ – от това БСП спечели ли? Не, напротив, в момента сме свидетели на самоизолация, която е голям проблем за бъдещите избори пред партията, изтъкна той.

Това, че като президент съм имал нормални отношения с главния секретар или с кмета на София, по-късно и с премиера, въпреки някои условности, е едно на ръка. Но категорично не е възможна коалиция с ГЕРБ, коментира политиката на БСП Първанов. Не само между БСП и ГЕРБ не е възможна коалиция. Не вярвам да има друга партия, уважаваща себе си, гледаща на себе си в перспектива, която да се обвърже с управлението на ГЕРБ. ГЕРБ се провали управленски, кадрово, всеки, който влезе в коалиция с нея, рискува да потъне заедно с тях. Не бих посъветвал никого от моята партия за това, каза Георги Първанов. БСП е длъжна да подаде ръка на всички нормални партии в лявото пространство, каза Първанов. Раздробеното състояние на бъдещия парламент ще наложи коалиции, предвижда той.

Аз съм човек, който мисли повече от един ход, каза Първанов на въпрос дали има план Б, ако другата неделя изгуби изборите срещу Сергей Станишев. Каквото и да стане в неделя, хората ще оценяват моите два мандата позитивно, както и досега. Съзнавам риска, но не съм човек, който може да стои отстрани, да гледа сеир, тогава, когато имам усещането, че партията и държавата имат нужда от хора, подготвени, като мен. Аз ще играя, това е в спорта, за да спечелиш, трябва да можеш и да губиш. Животът продължава. Ако говорим за политически план Б - ще продължа да се раздавам за това да се обърне тенденцията в българската политика и България да има по-компетентно, разумно, работещо управление - каза Първанов.

Докладът за НРС – няма никакви връзки с Президентството. Това са интерпретации на Яне Янев, коментира Първанов. Той поиска, ако има някакви законови възможности, тази част от доклада за НРС да бъде публикувана.

За досието си Първанов каза – аз самият не съм знаел, че има такава папка; в момента, в който разбрах, самият аз сложих папката в интернет, така че всеки може да се запознае с нейното съдържание. Апелирах даже всички подобни папки да се качат в интернет, за да видят хората – за какво става дума; да видят, че са работили за България и че от 40 случая, има един – двама, които са укорими, каза Първанов. Аз не съм бил агент на Държавна сигурност. Но, ако тръгнем да търсим генезиса на двамата в миналото, сигурно могат да се направят много изводи, но няма да е почтено. Аз съм такъв, какъвто влязох в президентската институция, подчерта Първанов. Отказа да коментира или критикува новия президент Росен Плевнелиев.