Министър-председателят говори в предаване по телевизия АТВ, като изтъкна значението за Турция на ситуацията в Сирия, като посочи, че двете страни имат обща граница от 800-900 километра, а броят на сирийските бежанци, пристигнали в Турция досега, бягайки от режима в Дамаск, е около 2500 души.

"Преди четири-пет дни говорих с Башар Асад и му обясних съвсем ясно това положение. Въпреки това, те (сирийците) подценяват ситуацията", заяви Ердоган. "За съжаление, не се държат по хуманен начин", добави той.
Турският премиер нарече "неприемливи" репресиите на демонстрациите в Сирия.

Същевременно турският в. "Хюриет" съобщи, че Анкара обмисля да създаде буферна зона по границата си със Сирия в случай на наплив на стотици хиляди бежанци заради размириците там, предаде Ройтерс.Това обаче не се разглежда като перспектива в краткосрочен план.

По-рано сирийската държавна телевизия съобщи, че армията е започнала операция в размирния северен град Джиср аш Шугур, близо до границата с Турция, предаде Асошиейтед прес. Правителството твърди, че операцията цели да възстанови сигурността в града, където 120 офицери и полицаи били убити от "въоръжени групи" миналата седмица.

Сирийски репортер, придружаващ войските съобщава, че войници, подкрепяни от танкове, са в покрайнините на града и са готови да навлязат. Информациите през последните дни за неизбежна военна операция в Джиср аш Шугур предизвика вълна от бежанци към съседна Турция.

Последна актуализация в 14.34 ч.