По нареждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Българския институт по метрология беше мобилизиран и за 3 дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции.

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка.

С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери, предаде БНР.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53.

В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера. Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас.

На 19-ти август премиерът Борисов разпореди до събота всички бензиноколонки да са препломбирани. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра, каза още Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.