Искането е в резултат на неявяването им в съда в Мадрид за разпит тази сутрин, предадоха Франс прес и БТА, позовавайки се на съдебен източник.

Предстои съдия-следователката да реши дали да приеме искането.

Пучдемон и 13 бивши министри от каталунското правителство, свалено на 27 октомври след обявяването на Каталуния за независима република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна дейност и подбуждане на бунт.

Пучдемон, който от понеделник е в Брюксел, и четирима негови ексминистри не се появиха в съда.

Белгийският адвокат на Пучдемон каза, че атмосферата в Испания не е добра и клиентът му иска засега да стои настрана, но е готов да сътрудничи на съда.

Ако срещу Пучдемон бъде издадена заповед за арест, това ще го лиши от възможността да участва в предсрочните избори в Каталуния, насрочени от испанското правителство за 21 декември.

Преди това испанската прокуратура поиска арест за 8 членове на отстраненото каталунско правителство.

Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на свобода до старта на съдебното заседание е бившият регионален икономически министър Санти Вила.

Днес започнаха слушанията в испанския Национален съд, където трябваше да се явят 14 членове на сваленото от испанските власти правителство на автономната област.

Петима от тях не се явиха, включително бившият лидер на областта Карлес Пучдемон, които според испанските медии се намират в Белгия.

По-рано Върховният съд на Испания отложи за 9 ноември изслушването на шестима бивши членове на каталунския парламент, включително бившия председател Карме Форкадел.

Хиляди хора се събраха пред седалището на каталунското правителство в Барселона, за да демонстрират подкрепата си за бившето ръководство на автономния регион.