На 31 май се отбелязва приетият през 1988г. от Световната здравна организация (СЗО) Световен ден без тютюнопушене, тъй като пушенето е и една от най-разпространените зависимости в света, която води до сериозни здравословни проблеми и причинява около 85% от всички случаи на рак на белия дроб.

Как тютюнопушенето предизвиква рак на белите дробове?

Механизмът, по който тютюнопушенето води до рак на белия дроб, включва няколко ключови аспекта:

Излагане на канцерогени: Цигареният дим съдържа над 7000 химически вещества, от които поне 70 са известни канцерогени (вещества, които причиняват рак). Сред тях са:

- Бензен: Използван в химическата промишленост и също така присъстващ в изгорелите газове.

- Формалдехид: Използван в производството на строителни материали и като консервант.

- Полоний-210: Радиоактивен елемент.

- Полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) и Нитрозамини: Мощни канцерогени, които се образуват при изгарянето на тютюна и мн. др.

Канцерогените в цигарения дим могат да увредят ДНК в клетките на белите дробове. Тези химикали могат да причинят мутации, които променят нормалната функция на гените, включително тези, които контролират клетъчния растеж и деление. Това може да доведе до неконтролируемо деление и растеж на клетки, което е основната характеристика на рака. Освен това се потискат и механизмите за "ремонт" на ДНК в клетките, което води до натрупване на мутации. Неспособността на клетките да се справят с корекциите при увредената ДНК ефективно увеличава риска от ракови трансформации.

Друга вреда от цигарения дим е хроничното възпаление и оксидативния стрес в белите дробове. Постоянното възпаление може да доведе до увреждане на тъканите и промени в клетките, които увеличават риска от злокачествени трансформации. Оксидативният стрес, причинен от свободните радикали в дима, също допринася за ДНК увреждането.

Тютюнопушенето отслабва и имунната система, което прави организма по-малко способен да се справи с раковите клетки. Тази потиснатост на имунния отговор позволява на мутиралите клетки да оцелеят и да се размножават.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО), тютюнопушенето е отговорно за около 1.8 милиона смъртни случаи от рак на белия дроб годишно по света. Възможността пушачите да развият рак на белия дроб е значително по-висока в сравнение с непушачите - около 15 до 30 пъти.

Ролята на радона в средата на живот

Освен излагането на тютюнев дим, или пасивно пушене, други рискови фактори за рак на белите дробове са излагане на замърсители във въздуха, включително на радон - естествен радиоактивен газ, който се образува в земната кора. Газът лесно може да навлезе в жилищни сгради през прозорци и процепи в пода и стените. Натрупването и продължителното вдишване на радон, в комбинация с пасивно тютюнопушене значително повишава риска от рак на белите дробове.

"Няма значение дали живеете в град или село. Има значение на кой етаж е жилището ви и дали попада в район на отделяне на радон.Обикновено намираме повишени концентрации на радон на приземния, евентуално на първия етаж. Ако живеете на горен етаж, вероятността да има повишени концентрации на радон не е много голяма.", коментира Илия Дяков, Главен медицински физик на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Основният източник на радон във въздуха на дадена сграда е почвата и скалите разположени под нея, както и строителните материали, от които е изградена. Други източници на радон могат да са строителните материали и питейната вода от водоснабдителните системи. Вдишан, радонът се прикрепя по дихателните пътища и води до облъчване на чувствителните клетки в белодробната тъкан от алфа и бета частици, което създава риск за развитие на радон-индуцирания рак на белия дроб

Как да проверим дали в нашия дом има концентрацияна радон?

Единственият начин да се разбере дали обемната актиновност на радон е над референтното ниво е провеждането на измерване чрез специални детектори. Възможност за безплатно измерване на нивото на радон в жилищата у нас дава национална програма, управлявана от здравното министерство. За да кандидатствате за безплатно измерване е нужно да се обърнете към регионалната здравна инспекция на съответното населено място. Повече информация за програмата може да научите тук. Извън програмата човек може да поръча измерване от Центъра по радиобиология.

Каква е честотата на ракът на белия дроб и защо е толкова труден за диагностициране?

Ракът на белия дроб е третият по честота рак в развитите страни, като вероятност да заболее има всеки 15-ти човек на земята. Най-засегнати са дългогодишните пушачи, като всеки 8 от 10 диагностицирани рака на белия дроб са при пушачи.

Белият дроб е орган с голяма площ на алвеолите. По тези причини много напреднали и големи по обем тумори водят сравнително късно до оплаквания. Най-често болните съобщават за прогресираща кашлица, кръвохрак, дрезгавина на гласа, обща умора и задух. В много случаи първите симптоми са от метастази, засегнали различни органи, далече от белия дроб.

Смъртността от напреднал рак на белия дроб е много висока, като 5 години след диагностициране на заболяването, умират повече от 75% от пациентите, независимо от прилаганото лечение.

Ролята на скрининга

Скрининг означава изследване за определена болест, преди да са се появили симптомите й. Целта на скрининга е болестта да бъде открита в ранен стадий, когато може по-успешно да бъде лекувана.

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е нискодозовата компютърната томография. При този метод компютърен томограф от последно поколение изследва белите дробове, прилагайки много ниска доза рентгенови лъчи. С помощта на иновативните компютърни технологии се получават срезовии образи на белите дробове, достатъчно информативни за да открият изменения под 5мм.

Програма за ранно диагностициране на рак на белия дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост е одобрена от Министерство на здравеопазването в България. Изследването се препоръчва при хора, които нямат оплаквания, но са с висок риск за развитие на карцином на белите дробове. Тук може да разберете дали попадате в рисковата група за развитие на рак на белия дроб и как може да планирате скринингово изследване.