Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си в резултат на израелските действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че Израел не е нарушил "червената линия" на Байдън за спиране на бъдещи трансфери на офанзивни оръжия, тъй като не е започнал, а и САЩ не смятат, че ще започне пълномащабна сухопътна инвазия в Рафах.

"Всичко, което можем да видим, ни казва, че те не преминават към мащабна сухопътна операция в населените райони в центъра на Рафах", каза Кърби.

Кърби нарече загубата на човешки живот "трагична" и "ужасяваща" и заяви, че САЩ следят резултатите от израелското разследване на удара, което предполага, че смъртта на цивилните е резултат от вторична експлозия след успешен удар по двама дейци на "Хамас".

"Разбираме, че този удар наистина е убил двама висши ръководители на "Хамас", които са пряко отговорни за нападенията", каза Кърби. "Също така многократно сме казвали, че Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да направи повече за защита на невинния живот."

Запитан дали ударът ще доведе до някакви промени в политиката на САЩ, Кърби каза: "Не мога да говоря за промени в политиката."

В реч на тържествено събитие във Вашингтон американската вицепрезидентка Камала Харис заяви: "Думата "трагично" дори не е достатъчна, за да опише" израелския въздушен удар в неделя, който предизвика пожар в палатков лагер в град Рафах в ивицата Газа, при който загинаха 45 палестинци, предаде Ройтерс.

Думите й, в отговор на репортерски въпрос, бяха последвани от това, което здравните власти в Газа описаха като израелски танков обстрел на палатков лагер в евакуационна зона западно от Рафах, при който във вторник загинаха най-малко 21 души.

Във връзка с войната на Израел срещу "Хамас" Белият дом заяви, че е против налагането на санкции срещу Международния наказателен съд във връзка с искането на прокурор за издаване на заповеди за арест на израелски лидери във връзка с войната в Газа.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви пред американските сенатори миналата седмица, че е готов да работи с Конгреса по въпроса за санкции срещу съда.

Предложени за резолюция на СС на ООН за Рафах

Междувременно Алжир разпространи предложение за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която изисква незабавно прекратяване на огъня в Газа и нарежда на Израел незабавно да спре военната си офанзива в южния град Рафах.

Проекторезолюцията, за която съобщиха Асошиейтед прес и БТА, изисква също така прекратяването на огъня да се спазва от всички страни. В нея се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети по време на нападението на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври.

Някои дипломати заявиха, че се надяват на бързо гласуване, дори още в сряда.

"Надяваме се това да стане възможно най-бързо, защото животът виси на косъм", заяви пред репортери китайският посланик Фу Цун.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви: "Изчакваме да го видим и тогава ще реагираме".

Съединените щати наложиха вето на множество резолюции, изискващи прекратяване на огъня в Газа, припомня АП.

Проектът изисква спазване на предишни резолюции на Съвета за сигурност, които призовават за отваряне на всички гранични пунктове и за хуманитарен достъп до 2,3 млн. души в Газа, които отчаяно се нуждаят от храна и други помощи.

В предложената резолюция се казва, че "катастрофалната ситуация в ивицата Газа представлява заплаха за регионалния и международния мир и сигурност". В нея се изразява сериозна загриженост поради "глада, който се разпространява в ивицата Газа", и от страданията на палестинците, намерили убежище в Рафах.