От тези 12 души петима вече са ликвидирани от полицията, а други трима – задържани. Четирима предполагаеми екстремисти, сред които и шофьорът на микробуса, с който бе извършено нападението в Барселона, все още се издирват.

Полицията предполага, че прекият извършител на нападението в Барселона - шофьорът - е 17-годишният Муса Укабир - брат на явилия се вчера в полицията Дрис Укабир.

При първата атака - привечер в Барселона, загинаха 13 души, а около 100 бяха ранени, 15 от които тежко.
По-рано беше съобщено за 13 загинали, но един човек е починал от раните си.

При втората атака - около полунощ в Камбрилс, бяха ранени 6 души. Петима терористи бяха убити. По-късно бе съобщено, че един от ранените е починал.

Двете атаки бяха извършени с автомобили, врязали се в пешеходци.

Ден по-рано (на 17-и сутринта) властите съобщиха за взрив на къща в крайморското градче Алканар, В къщата бяха открити газови бутилки, а хората в нея „са подготвяли взривно устройство“, по информация на полицията.

Пред местно радио представителят на каталунското правителство Жоаким Форн каза днес, че нападателите може би са мислели да използват газови бутилки за атака.

Данни на каталунското правителство показват, че преди вчерашните атаки в Барселона и района са били арестувани от началото на годината 11 предполагаеми терористи. Това е повече отколкото където и да е в Испания, посочи Ройтерс.