Съобщението беше направено във видеоклип, изпратен по електронната поща до привърженици, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В него Обама призова поддръжниците си отново да се мобилизират, както при избирането му през 2008 г., за да защитят промяната, която той е донесъл през последните две години.
"Винаги сме знаели, че трайната промяна няма да дойде бързо или лесно. Тя никога не идва така. Но както моята администрация и хората ми в страната се борят, за да защитят постигнатия от нас напредък, а и да направят повече, така също е необходимо ние да започнем да се мобилизираме за 2012 г., много преди да дойде времето, когато ще започна същинската кампания", заявява Обама в имейла.

"Тази кампания тепърва предстои. Ще отворим офиси, ще разопаковаме кутии и ще започнем разговори с привърженици като вас, за да ни помогнат да прокараме пътя към победата. 2012 г. започва сега...", се казва във видеоклипа.

Обявяването на намерението на Обама да се кандидатира за втори мандат беше очаквано. В края на миналата седмица служители от Белия дом казаха, че предизборният щаб на президента ще подаде тази седмица необходимите документи във Федералната избирателна комисия, отбеляза АП. Някои коментатори обаче изразиха мнение, че е необичайно действащ президент да прави такова съобщение толкова рано.

Президентските избори в САЩ са през ноември 2012 г. Според вестник "Вашингтон пост" ранното съобщение за намеренията на Обама вероятно е свързано с огромните разходи за предизборната кампания.
Привърженици на президента демократ пресмятат, че на всеки кандидат та президентските избори ще бъдат нужни рекордните 1 милиард долара, посочва ДПА.