Обама обаче не предложи нов план как Западът би могъл да го накара да промени политиката си, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Ние сме пределно твърди в становището си, че трябва да бъдат спазвани основни международни принципи, заяви Обама в края на срещата на Г-20 в Австралия.

Той подчерта, че един от тези принципи е, че не може да нападаш други страни или да финансираш марионетки и да ги подкрепяш, за да разцепиш една страна, която разполага с механизмите за демократични избори.

По думите на Обама отношенията му с Путин по време на срещите, които са имали по време на едноседмичната азиатско-тихоокеанска обиколка на американския президент, са били типични за общуването им - "делово и безцеремонно" (businesslike and blunt).

Той подчерта, че Русия ще продължи да страда от международна изолация, ако Москва не поиеме "по различен път".

"Ние не предпочитаме да виждаме Русия изолирана по този начин"
, уточни той.

В рамките на срещата на върха в Бризбейн лидерите на САЩ, Япония и Австралия се обединиха в обща декларация срещу анексирането на Крим от Русия и нейните действия за дестабилизиране на Източна Украйна и обещаха да изправят пред правосъдието виновниците за свалянето на малайзийския самолет.

Вчера европейски лидери заплашиха Русия с налагане на още санкции. Путин пък заяви, че те могат да имат обратен ефект.

По-рано Путин напусна срещата на Г-20, с мотива, че в понеделник ще работи и трябва да поспи поне 4 часа.

На срещата на Г-20 той бе подложен на силни критики от САЩ и Европа.

Междувременно стана ясно, че Петро Порошенко е наредил всички държавни учреждения да се изтеглят от регионите под контрола на сепаратистите в Източна Украйна.

От медиите узнах, че президентът на Украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия.

"Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии".