Тази мярка де факто утвърждава разделянето на страната, предаде Франс прес. Порошенко с указ нареди на правителството до една седмица да вземе мерки "да се сложи край на дейностите на държавните предприятия, институции и организации в различните територии, където се води антитерористичната операция".

Решението важи за учреждения като училища, болници и спасителни служби, обясни пожелал анонимност високопоставен украински представител.

"Това е решителна мярка, край на игричките. Всички структури, които държавата финансира там, ще бъдат изтеглени. Спестените средства ще се разпределят като хуманитарна помощ за тези региони", уточни източникът.

В президентския указ също така се нарежда евакуацията, с тяхно съгласие, на чиновниците и изтеглянето, доколкото е възможно, на държавните документи и имущество.

Съдилищата, магистратите и затворниците ще трябва да бъдат преместени извън държаните от сепаратистите зони, се добавя в текста, който освен това обявява амнистия за извършителите на дребни закононарушения.

Също така ще се предложи на украинската централна банка до един месец да вземе мерки за прекратяване на банковите услуги за физически и юридически лица.

Указът е реакция на произведените на 2 ноември избори в сепаратистките райони, които Киев обяви за незаконни.

Два дни след тези избори Порошенко обяви, че Украйна ще е принудена да втвърди тона и да изолира във военно и икономическо отношение зоната под бунтовнически контрол, "за да не се допусне разрастване на този рак".

След изборите на 2 ноември враждебните действия се усилиха, което прави все по-виртуално сключеното на 5 септември примирие между украинската армия и сепаратистите. От началото на конфликта през април са загинали над 4100 души по данни на ООН.

Остра реакция от Путин на срещата на Г-20

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че решението на правителството на Украйна да наложи на практика икономическа блокада на т.нар. Донецка и Луганска народна република е "голяма грешка", предаде БТА.

"От медиите узнах, че президентът на Украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия.

"Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии".

Путин каза, че даже в разгара на войната в Чечения Москва не е спирала финансирането на кавказката република, като са били изплащани пенсии и социални помощи, а даже са били отпускани бюджетни субсидии.

На пресконференцията си днес Путин съобщи, че предварително е предупредил домакина на форума на Г-20 - австралийския премиера Тони Абът, - че няма да може да присъства на работния обяд на участниците. Президентът каза, че на въпросното мероприятие ще присъства външният министър Сергей Лавров, който щял да изложи руската позиция.

Путин обясни, че пътуването му от Бризбейн до Москва през Владивосток ще трае повече от 18 часа.

"А в понеделник трябва да отида на работа и преди това искам да поспя четири часа",
поясни руският президент и декларира, че няма "никакви други съображения" за отсъствието му от работния обяд на Г-20.

По-рано днес три западни агенции - Ройтерс, АФП и АП - съобщиха, че лидерите на Австралия, САЩ и Япония са се споразумели да предприемат по време на форума на Г-20 съвместен демарш срещу действията на Русия срещу Украйна - анексирането на Крим и дестабилизирането на източните й области.