Ако се съди по снимки, разпространени от организаторите на срещата, самолетът на руския президент е отлетял от Бризбейн в 14,15 местно време (04,15 по Гринуич), тоест преди огласяването на заключителния документ на форума, предаде БТА.

Пристигнал на пистата, той се ръкува с двама мотоциклетисти от ескорта и се снима със служители по сигурността, съобщи АФП.

По-рано той обяви, че в понеделник трябва да е на работа и желае да поспи поне 4 часа. Путин обясни, че пътуването му от Бризбейн до Москва през Владивосток е повече от 18 часа.

В пресконференцията си той критикува Украйна, че изтегля държавата от Донецка и Луганска област.

Отпътуването на Путин бе предшествано от трудни разговори в кулоарите на форума с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън.

Пред руски медии той се оплака, че не е удовлетворен от двустранните си срещи, защото събеседниците му го обвинявали за неща, които са извън неговия контрол, предаде ДПА.

Ройтерс припомня, че вчера канадският премиер Стивън Харпър е заявил на руския държавен глава: "Вероятно ще се ръкувам с вас, но имам да ви кажа едно нещо: трябва да излезете от Украйна".

На пресконференцията си в Бризбейн все пак Путин каза, че атмосферата на форума е била "конструктивна", въпреки разминаването между позициите на Русия и останалите страни от Двадесетте по някои въпроси.

Путин похвали домакина - австралийският премиер Тони Абът - като добър модератор на срещата.