По-рано днес либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня и обещаха да спазват правата на човека, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която разреши военна намеса в Джамахирията.
Международната общност обаче не оттегли заплахата, Франция дори заяви, че всичко е готово за атака.

Обама подчерта в изявление в Белия дом, че Кадафи трябва да спре настъплението срещу бастиона на бунтовниците Бенгази, предаде БТА.
"Всякакви нападения срещу цивилни трябва да спрат. Ако Кадафи не бъде спрян, може да извърши жестокости и да избие хиляди либийци", каза още президентът.
По думите му, след като предприе насилие срещу народа си, Муамар Кадафи е загубил доверието на либийците и няма законово основание да бъде техен лидер. Обама посочи, че все още има време той да избегне военна операция, ако се съгласи на незабавно спиране на огъня и изтегли войските си от източната част на Либия.
Той съобщи, че ролята на САЩ във военна операция ще бъде ограничена и  изключи изпращането на сухопътни сили (резолюцията на СС на ООН не го  допуска - бел.ред.). 

Американският президент каза също, че САЩ ще подпомогнат европейските и арабските си съюзници за установяването на забранена за полети зона над Либия.
Барак Обама съобщи, че изпраща държавния секретар Хилари Клинтън за участие в утрешната международна среща в Париж за Либия, свикана по инициатива на президента на Франция Никола Саркози. На нея ще се обсъждат следващите стъпки след приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Франция, Великобритания, както и арабските страни, също поставиха ултиматум на Кадафи да спре „незабавно” нападенията срещу народа. В противен случай либийският режим е заплашен от военна интервенция, съгласно резолюцията на ООН, предаде АФП. Те настояха силита на либийския лидер да спрат настъплението си срещу Бенгази и да се изтеглят от градовете Мисрата, Зауия и Адждабия.
"Кадафи трябва да възстанови подаването на ток, газ и вода във всички райони и да даде възможност либийското население да получава хуманитарна помощ", се казва още в специална декларация, към която се присъедини и САЩ.

САЩ ще разположат допълнителни универсални десантни кораби в Средиземно море в рамките на плановете на правителството за реакция на продължаващото насилие в Либия, предаде междувременно Ройтерс.
Френски дипломатически източник пък съобщи, че френски и британски самолети може да бъдат изпратени да патрулират над Либия преди разговорите в Париж утре като политическо послание за Муамар Кадафи. "Идеята не е да се атакува Либия, а да се изпрати политическо послание", каза източникът пред Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

В същото време телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на либийския лидер напредват към превзетия от бунтовниците Бенгази, въпреки обявеното от Триполи прекратяване на огъня в цялата страна. Кореспондент на Ал Джазира в Бенгази съобщи, че силите, верни на Кадафи, водят сражения с бунтовниците в градовете Ал Магрун и Слук, които се намират на около 50 км.

Военното командване на либийските бунтовници призова антиправителствените сили да се мобилизират бързо и да защитят подстъпите към западната част на Бенгази от армията на Кадафи, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Призивът е бил излъчен по бунтовническото радио късно в петък вечерта.
От своя страна заместник-външният министър на Либия посочи, че либийската армия няма намерение да влиза в Бенгази.

Междувременно силна експлозия е отекнала в Бенгази, последвана незабавно от стрелба на зенитни оръдия, предаде Франс прес, като се позова на свои кореспонденти. Причината за взрива не се съобщава.

Режимът на Маумар Кадафи нарушава резолюцията на Съвета за сигурност, коментира постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс в интервю за американската телевизия Си Ен Ен. Тя обвини Кадафи, че неговите сили напредват към бастиона на опозицията град Бенгази.

Последна актуализация в 23,55 ч.